/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Lada Logan a láthatáron!

2008. március 03. 18:31   |   Autoblog
címkék:  

A Renault francia autóipari konszern megvette az orosz AvtoVAZ autógyár részvényeinek 25 százalékát plusz 1 részvényt.

Az eladók a Trojka Dialog befektető társaság és a Roszoboronexport állami cég voltak. Erről pénteken írták alá a szerződést Moszkvában, s a Renault még aznap ki is fizetett egymilliárd dollárt, melyet még a gyár 2008-2009-es gazdasági évben elért eredményétől függően további, de 160 millió dollárt meg nem haladó összeg követhet. 

Az AvtoVAZ részben a Roszoboronexport tulajdonosának, a Rosztehnológia állami korporációnak a birtokában marad, és a két konszern hosszú távú, partneri együttműködésre készül. A szerződés értelmében az orosz gyár vezetésében négy, 12 tagú igazgató tanácsában három francia menedzser foglal helyet. A vállalat részvényeinek tőzsdei bevezetését a nyilatkozatok szerint szeptemberre-októberre tervezik Oroszországban és külföldi tőzsdéken. 

A Togliattiban lévő AvtoVAZ (Volgai Autógyár) a világon az egyik legnagyobb ilyen, a hatvanas években épült a FIAT közreműködésével, legismertebb modelljei a Ladák és a NIVA terepjáró, és érdekessége, hogy a legtöbb alkatrészt “házon belül” gyártják. A gyár jelenleg rentábilis, adósságállománya csekély, de kisebb likviditási problémái vannak. Összértékét mintegy ötmilliárd dollárra becsülik.  

Az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondták: az első közös autó a Renault (Dacia) Logan alapjaira épülő, hétszemélyes, olcsó univerzális modell lesz, amelyből az első Lada néven jövőre gördül ki a gyárból. A tervek szerint 2011-2012-ben évi 1,2 millió, 2014-re 1,5 millió gépkocsi készül az AvtoVAZ-nál

(forrás: mti)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/