/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Le Mans-ban adott ízelítőt a készülő GR Priusból a Toyota

2023. június 07. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

A centenáriumi verseny tiszteletére rendezett kiállításon, Franciaországban mutatkozott be a GR010 Hybrid Hypercar versenyautó által inspirált Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition.

A Gazoo Racing, a Toyota gyári sport- és versenyrészlege június 6-án mutatta be a Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition tanulmányautót a „Japán. Végtelen felfedezés” című kiállításon, amelyet a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet, a Mazda Motor Corporation és a Toyota Gazoo Racing közösen rendez a Le Mans-i 24 órás 100. évfordulójának tiszteletére a legendás Circuit de la Sarthe pálya gyártói falujában.

A Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet kezdeményezésére megvalósított expón a Toyota és a Mazda versenyautói láthatók, előbbi az egyetlen japán autógyártó, amely az idei Le Mans-on is indul. Sőt, a Toyota Gazoo Racing vitán felül favoritnak is tekinthető, mivel az utóbbi öt futamot megnyerte itt, és a Hosszútávú világbajnokság (WEC) 2023-as szezonjában sem talált eddig legyőzőre a korábbinál jóval erősebb konkurencia, a négy másik gyári csapat ellenére sem.

A centenáriumi verseny hetén megnyílt kiállítás egyrészt visszatekint a két japán autógyártó által a motorsportban, többek között Le Mans-ban kifejlesztett technológiákra, másrészt bemutatja a széndioxid-semleges társadalom eléréséhez szükséges kihívásokat, mint például a járművek villamosítása, a hidrogénenergia és a szén-dioxid-semleges üzemanyagok használata.

A Toyota Gazoo Racing az itt bemutatott, ötödik generációs Priuson alapuló 24h Le Mans Centennial GR Edition koncepcióautóval fejezi ki háláját a francia Automobile Club de l’Ouest felé a Le Mans-i 24 órás szervezéséért. A látványos tanulmány a GR010 HYBRID Hypercar versenyautó által inspirált exkluzív kerekeinek és aerodinamikai csomagjának köszönhetően állítólag kiváló teljesítményre képes versenypályán is, és a tervek szerint a Hosszútávú világbajnokság hatodik fordulóján, a Fuji 6 órás versenyen és más közelgő eseményeken is bemutatkozik majd a nagyközönség előtt.

Egyedi, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsákon fut a Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition, a felnikre 235/50-es méretű Michelin Pilot Sport 4S abroncsokat húztak. Nem csak megültették a futóművet a Toyota Gazoo Racing mérnökei, de a nyomtávjait is kiszélesítették, ami jelentősen növeli az elérhető kanyarsebességet. De ezt a célt szolgálják az aerodinamikai kiegészítők, az első szplitter, a méretes hátsó szárny és diffúzor is. Igen agresszívvá teszik a Prius megjelenését a szénszálból készült karosszériaelemek, a sárvédő-szélesítések, a tető, motorháztető és a csomagtérajtó, ráadásul a tömeget is csökkentik.

Nem tett említést a Toyota Gazoo Racing a kétliteres benzinmotorra épülő, ötödik generációs hibrid hajtásláncon végzett módosításokról, de ha nem nyúltak hozzá, akkor sem lehet lassú a tanulmány, mivel az Európában forgalmazott, 223 lóerős Prius plug-in már szériaállapotában is mindössze 6,7 másodperc alatt gyorsul fel 0-100 km/órára.

Bár a Le Mans-ban bemutatott Prius mindössze egyetlen példányban létezik, a pletykák szerint a Toyota már dolgozik a dedikált hibrid modell hamarosan megjelenő GR sportváltozatán, amelyet ez a koncepció ihlethet, és amely a normál plug-innél nagyobb teljesítményt és sportosabb vezetési élményt kínálhat. Talán a Toyota ezzel a tanulmánnyal méri fel, hogy mekkora igény lenne egy ilyen Priusra.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/