/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bíróság elé áll Bernie Ecclestone

2014. január 17. 16:30   |   MTI
címkék:  

Bíróság elé kell állnia Bernie Ecclestone-nak, a Formula–1-et irányító brit üzletembernek vesztegetés gyanúja miatt. Ecclestone-nak személyesen kell megjelennie a müncheni bíróság előtt, és akár tíz év börtönbüntetést is kaphat, ha a müncheni ügyészségnek sikerül bizonyítani a vádakat. Ecclestone emiatt lemondott elnökségi tagságáról a Formula–1 gazdasági jogait birtokló befektető társaságban (CVC).

Elfogadta a müncheni tartományi bíróság a vádindítványt Bernie Ecclestone ügyében, így megindulhat a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember ellen a megvesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás vádjával kezdeményezett büntetőper. A bíróság csütörtöki közleménye szerint a tárgyalás valószínűleg április végén kezdődik.

Bernie Ecclestone-t a Bayern LB bajor tartományi bank Forma-1-ben birtokolt üzletrészének értékesítésével összefüggésben vádolják bűncselekmény elkövetésével.

Az ügyészség 2011-ben kezdett nyomozni Bernie Ecclestone ellen, mert felmerült a gyanú, hogy megvesztegette 44 millió dollárral Gerhard Gribkowsky-t, a Bayern LB igazgatótanácsának volt tagját a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban.

A Bayern LB úgy jutott többségi tulajdonhoz a Forma-1 autóversenyeket rendező társaságban, hogy csődbe ment egy ügyfele, Leo Kirch médiamágnás, aki a banktól felvett hitelből vásárolta meg az üzletrészt, amely a csőd következtében a Bayern LB-re szállt.

A bajor tartományi – állami tulajdonú – bank nem akarta megtartani a portfóliójához nem illeszkedő érdekeltséget. Az értékesítés Gerhard Gribkowsky feladata volt. Az üzletrészt a CVC nevű pénzügyi befektető cég vásárolta meg, amelynek segítségével Ecclestone megszilárdította pozícióját a Forma-1-ben.

Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért.

Ecclestone úgy döntött, hogy bírósági ügye lezárásáig lemond igazgatói tisztségéről, bár a cég közleménye szerint továbbra is ő irányítja az üzletet, fokozott felügyelet mellett.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/