/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Lencsevégre kapták az új Toyota Aygót

2020. december 20. 19:35   |   Autoblog
címkék:  

Miközben az autógyártók egymás után vonulnak ki a törpeautók piacáról, a Toyota köszöni, jól érzi magát az A-szegmensben. Olyannyira, hogy hamarosan érkezik az Aygo harmadik generációja, méghozzá a kategóriában eddig teljességgel ismeretlen opciókkal.

Európa közútjain teszteli az új generációs Aygo prototípusát a Toyota. Ezzel a világ legnagyobb autómárkája egyszer és mindenkorra rácáfolt azokra a feltételezésekre, hogy bár egy évvel ezelőtt kivásárolta partnereit a törpeautó csehországi gyártóüzeméből, versenytársaihoz hasonlóan az A-szegmens feladását fontolgatja. Éppen ellenkezőleg: a közúti tesztek arról tanúskodnak, hogy az új modell fejlesztési fázisának végső szakaszában jár, így az Európában, Európának fejlesztett modell már jövőre bemutatkozhat.

A Toyota speciális technológiai felkészültségének köszönheti, hogy a miniautó nem nyűgként, hanem előnyként jelentkezik portfóliójában. Európai eladásainak több mint 50 százalékát teszik ki a hibrid modellek, ennek köszönhetően minden más versenytársánál közelebb áll ahhoz, hogy radikális és költséges technológiaváltás nélkül is teljesítse a szigorú európai emissziós normákat.

Az árérzékeny A-szegmens nehezen bírja a villamosítás terhét, a Toyota hibridjei azonban a „sok kicsi sokra megy” elvét alkalmazva csökkentik a márka CO2-kibocsátását, így a cég megengedheti magának, hogy egy-egy kategóriában az ésszerűség és a felelősségteljes környezetgazdálkodás határain belül engedményeket tegyen magának addig, amíg költséghatékony megoldás nem kínálkozik a miniautók részleges vagy teljes villamosítására.

Erre egyébként inkább előbb, mint utóbb kerülhet sor, hiszen az új generációs Aygo minden bizonnyal a Toyota Yarisszal közös GA-B padlólemezre épül majd. Ez nemcsak könnyebb, merevebb és biztonságosabb szerkezetet ígér, de akár egy új karosszériaváltozatot is: a Yaris Cross mintájára idővel elképzelhető egy emelt hasmagasságú Aygo Cross modellváltozat megjelenése is.

Az Aygo és a Yaris közötti rokonságra utal az is, hogy az Európa útjain készített kémfotókon a Yaris vonalai köszönnek vissza a prototípusról. Az Aygo jövője egyébként nemcsak a Toyota számára érdekes, hanem az autóipar többi szereplőjét is foglalkoztatja.

Megmozgatta például az elismert független tervező Dejan Hristov fantáziáját is, ő azonban nem teljesen a Yaris mentén képzelte el a városi apróság következő kiadását. Bár a hátsó lámpatesteken nyomokban felismerhető a kisautó hatása, az orrkialakítás inkább a Corolla elegáns, sportos stílusát ötvözi a RAV4 robusztusságával.

A kémfotók láttán persze kicsi a valószínűsége annak, hogy a makedón dizájner jó irányban indult el az Aygóval, az általa elképzelt minimális túlnyúlások, rövid orr, lekerekített vonalak és meredek far azonban közelítenek a leendő modell arányaihoz.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/