/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett az új Lexus NX

2021. július 27. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A vadonatúj NX új fejezetet nyit a Lexus számára, ugyanis külső és belső formatervével, valamint hajtásláncaival egyaránt új irányokba tart, beleértve a Lexus történelmének első plug-in hibrid hajtását. A modell itthon hibrid és plug-in hibrid verzióban vásárolható meg, 14 990 000 forinttól.

Az elődmodell különösen sikeresnek bizonyult a Lexus számára Európában: 2014-es bemutatkozása óta több mint 170 000 példány talált belőle gazdára. A felhasználók legtöbbje új ügyfél volt a Lexus számára, így az NX előző generációja különösen nagy mértékben járult hozzá a márka növekedéséhez a régióban. Erre a sikerre épít az új generáció, amely kimagasló minőségű terméket kínál azon ügyfelek számára, akik a megszokottnál többet várnak autójuktól.

Az új modell az első NX avantgárd látványára épít, de még kifinomultabb, dinamikusabb és érettebb megjelenést nyújt, még erőteljesebb karakterrel. Az első generációs modellhez hasonlítva a teljes hosszúság 20 mm-rel (4660 mm), a tengelytáv 30 mm-rel (2690 mm), a szélesség 20 mm-rel (1865 mm), a magasság pedig 5 mm-rel növekedett (1640 mm). Az új méretek optimális formát hoznak létre, amely még több helyet biztosít a hátul utazók számára.

Elöl a Lexus ikonikus, orsó formájú hűtőrácsa még hangsúlyosabb szerepet játszik az autó formatervében: a meredekebben álló és kifinomultabb kidolgozású elem kihangsúlyozza a hosszú motorháztetőt, amely a széles vállakban folytatódva aktívan hozzájárul a teljes látvány egységéhez. Az erőteljes benyomást a szélesebb első és hátsó nyomtáv, a hosszú motorháztető, a rövid túlnyúlások és a nagyobb, akár 20 colos kerekeknek is helyet biztosító kiszélesített kerékjárati ívek is fokozzák. Hátul hangsúlyos megkülönböztető részletként tűnnek fel az új, L-alakú lámpák, amelyeket a jármű teljes hosszán átnyúló fényív köt össze. A Lexus embléma helyét a „Lexus” felirat vette át a csomagtérfedélen.

Bent az intuitív vezérlésre tökéletes példát szolgáltatnak a kormánykerék érintésérzékeny kapcsolói, amelyek személyre szabhatók, hogy a vezető a kívánt funkciót érhesse el velük. A cockpit-érzetet a belső tér vezetőajtótól középkonzolig ívelő kialakítása fokozza. Az itt található információforrások egy területre csoportosulnak, így tartalmuk minimális szem- és fejmozgással olvasható. Hasonló elvet követ a jármű vezérlőszerveinek elrendezése: az indítógomb, az előválasztó kar, a vezetési üzemmód választógombja és a klímavezérlők szintén egy területre csoportosulnak, így elérésük és működtetésük egyszerű.

Miközben az NX új Tazuna vezetőtér-kialakítása révén a vezető élményei egy helyre koncentrálódnak, az utasok minden eddiginél tágasabb térben foglalhatnak helyet, kimagasló kényelemben, minőségben és részletgazdagságban. A kényelmet fokozza az első ülés új, precíz kialakítása, különös tekintettel az ülés átmeneteinek kidolgozására, az oldalsó támaszok helyzetére és a konkáv felületek kialakítására. A szériában vagy opcionálisan elérhető hangulatfény 64 különböző színt kínál. Az elektromos csomagtérfedél nyitásához vagy a zárásához szükséges idő nagyjából a felére csökkent, így a művelet csupán négy másodpercet vesz igénybe.

A vadonatúj NX-ben mutatkozik be a Lexus teljes mértékben megújult multimédiás platformja, amely a jelenlegi szintnél jóval magasabb teljesítménnyel teszi lehetővé az ügyfelek számára a gyors, intuitív fedélzeti kapcsolódást. Az új platform különböző okos szolgáltatásokat kínál, például felhő alapú navigációt. A rendszer használata még könnyebb az új ’Hey Lexus’ hangvezérléses asszisztenssel, amely a természetes beszédparancsokra is reagál.

Az alapfelszereltség részeként a Lexus Link Connect rendszer egy 9,8 colos, tükröződésmentes érintőképernyőt és kiegészítő gombokat kínál a gyakran használt funkciókhoz való hozzáférés érdekében. A Lexus Link Pro rendszer új 14 colos kijelzője az egyik legnagyobb a kategóriában. A rendszer széria a magasabb felszereltségű változatoknál, de opcionálisan az új NX teljes kínálatához elérhető. A nagyfelbontású kijelző kristálytiszta megjelenítést biztosít minden környezetben, miközben CPU-jának (központi feldolgozó egységének) teljesítménye 3,6-szor gyorsabb, mint a jelenlegi rendszeré.

Mindenki számára kényelmes töltési lehetőséget biztosít a belső térben található négy USB csatlakozó (kettő elöl és kettő hátul). Ezek közül három USB-C típusú, amely különösen gyors készüléktöltésre használható. Az opcionális vezeték nélküli telefontöltő 50 százalékkal gyorsabban működik, miközben immár elérhető a vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon-integráció. Vezetékes csatlakozás esetén az Android Auto is elérhető.

Az új NX a Lexus első modellje, amely megkapja a Lexus Safety System + harmadik generációját, méghozzá szériában. Az újdonságok között megtalálható az ütközést megelőző biztonsági rendszer továbbfejlesztett változta, amely képes észlelni a motorkerékpárokat és bizonyos tárgyakat, például fákat, falakat és oszlopokat is a jármű útjában, akár egy kereszteződésben bekanyarodva is. Ezekkel a fejlesztésekkel az ütközést megelőző biztonsági rendszer 36 százalékkal több balesetet képes felismerni és elkerülni, mint eddig.

Az adaptív sebességtartó automatika továbbfejlesztésével a rendszer hamarabb képes felismerni az NX elé besoroló járműveket, valamint a sávkövető asszisztens segítségével még természetesebben követi le a kanyarokat. Az adaptív sebességtartó automatika a jelzőtábla-felismeréssel közösen dolgozva még több táblára reagál, beleértve a figyelmeztető és a STOP táblákat. Opcióként elérhető az Extended Safety csomag is. A Lexus Safety System + szolgáltatásai mellett a rendszer automatikus sávváltási segítséget nyújt. Ez magában foglalja a beállított sebességről történő felgyorsítást vagy lassítást, ha a vezető az irányjelző használatával előzésre készül vagy besorolna a külső sávba egy lassabb jármű mögé. A csomag magában foglalja az első keresztirányú forgalomfigyelőt is. Az új elektromos belső ajtónyitó rendszerhez kapcsolódva az autó holttérfigyelője figyelmeztet, ha hátulról jármű vagy kerékpáros közeledik. Ha a rendszer ütközésveszélyt észlel, fény- és hangjelzéssel figyelmeztet, szükség esetén pedig megakadályozza az ajtónyitást.

A Lexus több mint 15 év hibrid szakértelmére alapozott, amikor megalkotta első plug-in hibrid járművét, az új NX 450h+-t. A kínálat új csúcsmodellje egy 2,5 literes négyhengeres, Atkinson-ciklusú benzinmotort (185 LE), két villanymotort (182/54 LE) és egy külső áramforrásról tölthető, 18,1 kWh-s lítium-ion akkumulátort tartalmaz, amely a kategória legnagyobb kapacitású akkumulátora. A kiegészítő hátsó elektromotor állandó összkerékhajtást tesz lehetővé.

A plug-in hibrid rendszer teljesítménye 306 lóerő, amely 6,3 másodperces 0-100 km/órás gyorsulást tesz lehetővé. Ennek ellenére a várható CO2-kibocsátás kevesebb, mint 40 g/km, az üzemanyag-fogyasztás pedig kevesebb, mint 3 l/100 km. Az akkumulátor kapacitása 63 km-es, kategóriaelső elektromos hatótávot biztosít, miközben az autó akár 135 km/órás sebességgel is haladhat tisztán elektromos hajtással. A plug-in hibrid hajtáslánc nem követel kompromisszumot: a csomagtartó ugyanakkora, mint a hibrid modellé.

A hibrid NX 350h teljesítménye és hatékonysága még magasabb szintre lépett a negyedik generációs Lexus hibrid technológia bemutatkozásával. Az új rendszer 22 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál a korábbinál, az így elérhető 242 lóerő álló helyzetből 7,7 másodperc alatt gyorsítja a modellt 100 km/órára (AWD modell adata). Ugyanakkor a modell széndioxid-kibocsátása körülbelül 10 százalékkal csökkent. Az NX 350h első- és összkerékhajtással egyaránt elérhető lesz. A fronthajtású modell vontatási kapacitása 1500 kg-ra nőtt, amely megegyezik az összkerékhajtású verzió értékével.

Az orosz és kelet-európai piacokon a Lexus két benzinmotorral is kínálja az új NX-et. Az NX 350 2,4 literes turbómotorja 279 lóerőt és 430 Nm nyomatékot ad le, amelyet nyolcfokozatú automata váltó továbbít a kerekek felé. A teljes mértékben új, elektronikusan vezérelt állandó összkerékhajtás a teljesítmény hatékony elosztásáról gondoskodik rossz tapadási viszonyok között is. Az új 2,5 literes szívómotor 199 lóerővel élvezetes autózást kínál az NX 250 vásárlóinak. Ez a típus is állandó összkerékhajtást és Direct Shift nyolcfokozatú automata váltót kapott.

Az új Lexus NX 350h Elegance Pure felszereltséggel itthon 14 990 000 forinttól vásárolható meg. A két legmagasabb felszereltségű (F Sport Top és Luxury Top) modellért 23 290 000 forintot kérnek. Az NX 450h+ modell beszállóára 22 590 000 forint, az F Sport Top és Luxury Top csúcskivitelek ára 26 890 000 forint.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/