/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megfelelő karbantartással növelhetjük autónk értékét

2015. augusztus 26. 12:20   |   Autoblog
címkék:  

A fogyasztási cikkek értéke rendszerint csökken az évek múlásával, de ez attól is függ, hogy mennyire ügyelünk a megfelelő karbantartásukra. Nincs ez másként a használt autók esetében sem, hiszen manapság már azok is fogyasztási cikkeknek számítanak. Egy autó értékének csökkenése lassítható, feltéve, ha megfelelően karbantartjuk, és követünk bizonyos tanácsokat.

A legtöbb autótulajdonos számára a gépkocsi az egyik legértékesebb vagyontárgy. Statisztikák szerint egy átlag autós körülbelül 7 évig használja autóját, és ez idő alatt általában csak a legalapvetőbb karbantartási munkálatokat végzi el. Ez a hozzáállás azonban gyakran több százezer forint veszteséget jelenthet akkor, amikor az autó tulajdonosa el szeretné adni a gépjárművét. „Az autó műszaki állapota, illetve felszereltsége nem az egyetlen szempont, amely miatt a vevő a vásárlás mellett dönt. Egyéb fontos tényezők, amelyek egy használt autó megvásárlásánál sokat nyomnak a latba: az autó esztétikai állapota, illetve szerviztörténete. Azt mondják, hogy autóvásárlásnál fontos szempont a jó kinézet, de használt autó esetében annak múltját sem szabad figyelmen kívül hagyni” mondta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

Egy eladásra kínált használt autónak pontosan annyi az értéke, amennyit a vevő hajlandó fizetni érte. Íme néhány tipp az autó értékének megőrzéséhez, amelyek figyelembe vételével késleltethetni lehet az amortizáció folyamatát.

1. Megfelelően vezetett szervizkönyv – egy autó piaci értékét leginkább befolyásoló tényező. A karbantartási naplót naprakészen kell vezetni, továbbá a szervizelésről, illetve az alkatrészek cseréjéről kapott számlákat is meg kell őrizni. Ha az autót esetleg a parkolóban szerzett kisebb sérülés miatt kellett újrafesteni, mindent megfelelően kell dokumentálni annak érdekében, hogy később az eladásnál bizonyítani tudjuk, hogy a jármű nem szenvedett balesetet, csak esztétikai beavatkozás történt.

2. A karosszéria rendszeres tisztítása a legjobb módja annak, hogy megőrizzük nemcsak az autó felületének megfelelő állapotát, hanem hogy megakadályozzuk a kezdődő korróziót is. Egy autó külső, illetve belső terének esztétikai hibái is alapvető hatással vannak az eladási árra.

3. Az autó problémás részeinek karbantartása – Ahogyan az embernek, úgy az autónak is megvannak a gyenge pontjai. Ennek egyik tipikus példája az úgynevezett fékpor, amely lerakódik a kerekeken, beszennyezve azokat, ami hosszabb távon károsodást is okozhat. Ezek az apró szemcsék különösen az alumínium keréktárcsákra veszélyesek, mivel egy sárgásbarna színű égetett bevonatot képeznek azokon, és ez a kerekek hosszú távú elhanyagolását mutathatja. Egy kiváló minőségű kerékpolírozó rendszeres használata könnyedén orvosolhatja ezt a problémát.

4. Hagyjuk szakértőre a motor tisztítását. A motorháztető alatt fellelhető egyre nagyobb mennyiségű elektronikai alkatrészeknek köszönhetően, egyáltalán nem ajánlott, hogy saját magunk próbálkozzunk a motor tisztításával. A nagynyomású eszközök megfelelő szakértelem hiányában történő használata károsíthatja a motort.

5. Foltok a belső térben – ez jelzi leginkább, hogy mennyire figyelünk oda gépkocsink megfelelő karbantartására. Végül is a belső tér a járművezető és az utasok által leginkább használt területnek számít. Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a belső tér tisztán tartására, akkor akár eltávolíthatatlan funkcionális és esztétikai hibák is keletkezhetnek az autónkban.

6. Kellemetlen szag az utastérben – bármi is okozza azt, egyértelműen csökkenti az autónk értékét. A több szellőztetés, illetve szagtalanítók vagy aromás illatosítók használata csak rövid távon oldja meg ezt a problémát.

7. A drágább autók alaposabb karbantartása többszörösen is megtérül. Köztudott, hogy a drágább autók sokkal gyorsabban veszítenek értékükből. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a tulajdonosok az új, illetve alig használt autók esetében még nagyobb figyelmet fordítsanak azok megfelelő karbantartására.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/