/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megjött az új Honda Jazz

2020. május 19. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

Mostantól elérhető Magyarországon az új Honda Jazz. Az új fejlesztésű egyterű hasonló karakterű és hasonló méretű, mint az előd, azonban kizárólag hibrid hajtáslánccal kapható. A modell négyféle felszereltséggel vásárolható meg, alapára 7 millió forint.

A vadonatúj Honda Jazz normál és emelt Crosstar kivitelben lép piacra. Míg a normál Jazz 4044 mm hosszú, 1694 mm széles és 1526 mm magas, addig a Crosstar 4090 mm hosszú, 1725 mm széles és 1556 mm magas. A tengelytávokban is van különbség, előbbié 2517, utóbbié 2520 mm. A sima Jazz 304 literes csomagteret kínál, míg a Crosstar 298 litereset. Bővítve 1205/1199 literrel lehet számolni.

A Crosstar SUV-os megjelenéséről ismerhető fel. Hangsúlyos hűtőrácsot, fekete kerékjáratiív-borításokat, stílusos küszöbidomokat és tetősíneket kapott, emellett típusspecifikus, 16”-os, fekete és ezüst színű könnyűfém kerekeken gördül. Hogy még inkább különböző legyen a két modellváltozat, a Crosstar egyedi Surf Blue színben és opcióként kéttonusú fényezéssel is megvásárolható , ahol a tető fekete festést kap.

A modell történetében először kizárólag hibrid hajtáslánccal lesz kapható Európában a Honda Jazz. Az e:HEV rendszer vadonatúj fejlesztés a Jazzben. Alapját két kompakt, ámde nagy teljesítményű villanymotor adja, ezekhez kapcsolódik az 1,5 literes, DOHC-vezérlésű, benzines i-VTEC egység. A benzinmotor 98 lóerős, míg a hajtásért felelős villanymotor 80 kW-os, azaz 109 lóerős. A benzinmotor nyomatéka 131, a villanymotoré 253 Nm; együttesen 9,4 másodperces gyorsulást és 175 km/órás végsebességet tesznek lehetővé (a Crosstar adatai: 9,9 mp és 173 km/óra). Az üzemanyag-fogyasztás akár 4,5 l/100 km (Crosstar: 4,8 l/100 km) is lehet a WLTP szabvány szerint.

Az e:HEV hibrid hajtáslánc három üzemmódban használható, melyek között észrevétlenül vált a vezérlőelektronika. Elektromos, azaz tisztán elektromos üzem esetén a lítium-ion akkumulátorról táplált villanymotor mozgatja az autót. Hibrid üzemmódba kapcsolva a benzines erőforrás hajtja az áramtermelésért felelős generátort, ezáltal biztosítva az elektromosságot az autót mozgató villanymotornak. Benzinmotor állásban a belsőégésű motor tengelykapcsoló beiktatásával, közvetlenül hajtja meg a kerekeket.

Városi környezetben általában a hibrid és az elektromos üzemmódok közötti kapcsolásokkal éri el a rendszer várt hatékonyságot, míg ha a főként autópályán ideális benzinmotor működik, az elektromos hajtómotor csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha a vezető erőteljesen gyorsít és igazán nagy teljesítményre van szüksége. Hibrid módban a benzinmotor termelte áramot egy generátor révén az akkumulátorok töltésére is fordíthatja a rendszer. Fékezéskor a rendszer elektromossággá alakítja a mozgási energiát.

Hagyományos váltó helyett újonnan fejlesztett, elektronikus szabályozású, folyamatosan változó áttételű automatikus erőátvitel került a Jazz e:HEV-be, ami egyszerű, fix áttétellel teremt kapcsolatot a mozgatásért felelős részegységek között. Az eredmény kifinomult  nyomatékleadás – az indulásnál nincs kellemetlen megtorpanás – és egyenletes gyorsítás minden menetüzemmódban.

A modern, trendi beltér kidolgozásakor arra törekedtek a mérnökök, hogy a Jazz megőrizhesse kategóriaelső helykínálatát, ami oly sikeressé tette a korábbi nemzedékeket. A csomagtartó befogadóképessége már alaphelyzetben, felhajtott hátsó ülésekkel is eléri a 304 litert, ledöntésükkel pedig 1205 literes raktér alakítható ki a padlótól a plafonig mérve. Ez első sorban a hibrid hajtáslánc logikus elrendezésének számlájára írható, különféle elemei ugyanis elfértek a motortérben és a karosszéria kihasználatlan zugaiban.

Az üzemanyagtartály az első ülések alá került, ami egyedülálló megoldás a kategóriában. Nagy előnye, hogy a Honda által fejlesztett Magic Seats ülésrendszer integrálható az autóba. Ez nemcsak a csomagtér bővítésével járul hozzá a modell sokoldalúságához, hanem felhajtható ülőlapjaival is. Az átgondolt formaterv hozadéka a lépcsők nélküli, sík padló, ami minden eddiginél könnyebb a be- és kipakolást szavatol. A hátsó sor nem csupán gyerekeknek ideális, felnőtteknek is kényelmes, különösképpen, hogy megnövelték mozgástartományát, zsanérjait pedig a csípőpontokon kívül helyezték el.

A Jazz e:HEV kategóriájának legfejlettebb mobilkommunikációra is képes infotainment rendszerével büszkélkedhet. Ez a következő generációs, ösztönösen kezelhető, ultramodern eszköz a Honda e-ben jutott elsőként szerephez, most pedig a Jazz is megkapta, miként a jövőbeni Honda modellekbe is beépítik majd.

Az előre telepített sok-sok alkalmazás között immáron ott találjuk az okostelefonok közvetlen használatát biztosító Android Autót és Apple CarPlayt is. Utóbbi vezeték nélkül is használható. Azok a Honda-vásárlók, akik előfizetnek a Honda Személyi Asszisztens szolgáltatásra, a mesterséges intelligencián alapuló infotainment rendszerrel is elérhetik a jármű használati utasítását. Az utasok kényelmét a fedélzeti WiFi emeli magasabb szintre, hiszen ezáltal menet közben is kapcsolódhatnak az internethez. További újdonság a MyHonda+ okostelefon-alkalmazás, amellyel még könnyebben tarthatják a kapcsolatot autójukkal a tulajdonosok.

A Jazz legújabb nemzedéke aktív és passzív menetbiztonsági eszközök garmadáját sorakoztatja fel a könnyebb kezelhetőség és a balesetek kockázatának csökkentése érdekében. A beépített Honda Sensing csomag tartalmazza többek között az ütközés erejét mérséklő fékrendszert, az adaptív sebességrögzítőt, a sávtartó asszisztenst, a jelzőtábla felismerő rendszert, az intelligens sebességhatárolót és a holttérfigyelő rendszert.

Árak

honda jazz árak

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/