/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Minden kiderült az új Honda Jazzről

2020. február 13. 18:00   |   Autoblog
címkék:  

Júniusban érkezik a vadonatúj Honda Jazz, amely Európában kizárólag hibrid hajtáslánccal lesz kapható. A Jazz más téren is újat hoz: utastere még kényelmesebb, fedélzeti rendszere modernebb, biztonsága fejlettebb lett, s persze a páratlan átrendezhetőség is megmaradt, amiért nagyon sokan szerették a típust.

A hibrid hajtáslánc vadonatúj fejlesztés a Jazzhez, tervezésekor az élénk vezetési élményt jelölték meg legfőbb célul az alkotók. Alapját két kompakt villanymotor adja, ezekhez kapcsolódik az 1,5 literes, DOHC-vezérlésű, benzines i-VTEC egység. Energiaforrásként lítium-ion akkumulátorcsomag szolgál, az erőátvitelről pedig fix áttételű nyomatékelosztó gondoskodik.

A rendszerteljesítmény 109 LE, az össznyomaték pedig 253 Nm, amivel az alapmodell 9,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára és 175 km/óra a végsebessége. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új Honda Jazz-zel városi környezetben, valamint autópályán is biztonságosan és kényelmesen róhatók a kilométerek. Vegyes üzemmódban a CO2-kibocsátás csupán 102 g/km-tól indul (Crosstar kivitel: 110 g/km), az üzemanyag-fogyasztás pedig akár 4,5 l/100 km (Crosstar: 4,8 l/100 km) is lehet a WLTP szabvány szerint elvégzett mérések szerint.

Az e:HEV hajtáslánc három menetüzemmódban használható, melyek között észrevétlenül vált a vezérlőelektronika. Tisztán elektromos üzem esetén a lítium-ion akkumulátorról táplált villanymotorok mozgatják az autót. Hibrid módba kapcsolva a benzines erőforrás hajtja az áramtermelésért felelős generátort, így biztosítva az elektromosságot az autót mozgató villanymotornak. Benzines állásban a belsőégésű motor tengelykapcsoló beiktatásával, közvetlenül hajtja a kerekeket.

Városi környezetben általában a Hybrid Drive és az EV Drive közötti – szinte észrevétlen – kapcsolásokkal éri el a várt hatékonyságot a rendszer, míg, ha a főként autópályán ideális, Engine Drive program fut, a belsőégésű motor forgatja a kerekeket, az elektromos hajtómotor csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha a vezető erőteljesen gyorsít és igazán nagy teljesítményre van szüksége. Hybrid Drive módban a benzines motor termelte áramot az akkumulátorok töltésére is fordíthatja a rendszer. Fékezéskor a rendszer elektromossággá alakítja a mozgási energiát.

Klasszikus váltó helyett egyszerű, fix áttételű erőátvitel teremt kapcsolatot a mozgatásért felelős részegységek között, így kifinomult a nyomatékleadás és egyenletes a gyorsítás. Ez a Honda szerkezet kifinomultabb és kisebb helyigényű, mint a más hibrid járművekben megtalálható bolygóműves eCVT.

A vadonatúj Jazz kidolgozásakor a műszaki alapokért felelős mérnökök szorosan együttműködtek a formatervezőkkel, hogy a modell megőrizhesse kategóriaelső helykínálatát, ami oly sikeressé tette a korábbi Jazz-nemzedékeket. A csomagtartó befogadóképessége már alaphelyzetben is eléri a 298 litert, a hátsó támlák ledöntésével pedig 1203 literes raktér alakítható ki. A hibrid hajtáslánc különféle elemei elfértek a motortérben és a karosszéria kihasználatlan zugaiban. Az üzemanyagtartály pedig az első ülések alá került, ami egyedülálló megoldás ebben a kategóriában, ráadásul a Magic Seats ülésrendszer beépítését is lehetővé teszi.

A modern infotainment rendszer révén a Jazz utasai mindig kapcsolatban lehetnek a külvilággal. Az érintőképernyő kezelése pont úgy történik, mint az okostelefonoké, azaz tapintással és simítással. A mobilkommunikációra képes rendszer hangutasításokkal is irányítható – a vezető a várható időjárásról, a szabad parkolóhelyekről éppúgy kérhet információt, mint saját helyzetéről, a telefonon igénybe vehető szolgáltatásokról vagy a navigációról. Az előre telepített  alkalmazások között immáron ott találjuk az okostelefonok közvetlen használatát biztosító Apple CarPlayt és Android Autót is. Ezentúl a Jazzhez WiFi hotspot is elérhető lesz, így minden arra alkalmas készülék csatlakozhat majd az internethez.

A belső tér alkotói nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy letisztult műszerfal, illetve vezetői környezet jöjjön létre. Válaszként a felhasználói visszajelzésekre, a hűtő-fűtő rendszer kapcsolókonzolján újra megjelentek a hagyományos, kitapintható gombok. A különféle szolgáltatások és alkalmazások nemcsak az érintőképernyős felhasználói felületen érthetők el, hanem a hangutasításokkal vezérelhető Honda Személyi Asszisztenssel (HPA) is. Az ösztönösen kezelhető HPA alapját fejlett mesterséges intelligencia adja, így gond nélkül megérti az utasításokat is tartalmazó élőbeszédet.

A Honda Személyi Asszisztens az „OK Honda” kifejezés kimondásával aktiválható, ezt követheti valamilyen parancs vagy kérdés-kérés a vezető részéről. A szövegkörnyezet felismerésének hála az autó és a vezető tulajdonképpen kötetlen beszélgetést folytathat, a mesterséges intelligencia kérdéseket és válaszokat is képes feldolgozni. További előnye, hogy valós idejű keresést is lehetővé tesz, így bármikor fellelhetők az éppen elérhető szolgáltatások.

Az új Honda Jazz menetbiztonsági és vezetést segítő eszközök átfogó, kibővített választékával támogatja a pilótát, ami többek között az újonnan fejlesztett, nagy látószögű kamerának köszönhető. Tovább fejlődött az ütközés erejét mérséklő fékrendszer is, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy könnyebben ismeri fel a gyalogosokat és a kerékpárosokat rossz látási viszonyok között, és önműködően fékez, ha egy jármű a Jazz elé vág vagy kanyarodik.

A Jazz történetében először az adaptív sebességrögzítő és a sávtartó asszisztens is szériatartozék. Az útelhagyásra figyelmeztető rendszer azonnal figyelmezteti a vezetőt, ha úgy érzékeli, hogy az autó átlépi az útburkolati jelet, esetleg túl közel kerül a padkához vagy a többi járműhöz. A keresztirányú forgalmat figyelő rendszerrel kiegészített holttérfigyelő rendszer szintén elérhető az autóhoz. Az intelligens sebességhatároló felismeri a sebességhatárt jelző közúti táblákat, és azok alapján határozza meg a végsebességet. Az ISL, az automatikus távolsági fényszóró és a közúti jelzőtáblákat felismerő rendszer egyaránt megtalálható a Jazzhez kínált Honda Sensing csomagban.

A passzív menetbiztonsági rendszerek éppoly fontosak a Hondának, mint aktív társaik, ezért immáron 10 légzsák fújódik el a balesetek során, közöttük az új első, középső légzsákkal. Ez az innovatív védőelem a vezető háttámlájában bújik meg, és ütközés esetén a két első ülés között nyílik ki, megakadályozva, hogy az elöl utazók feje/teste egymásnak csapódjon a karambol során.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/