/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ön dönt: iszik vagy vezet?

2012. április 04. 17:05   |   Autoblog
címkék:  

A húsvéti ünnepek alatt rendszeresen megemelkedik a közlekedési balesetek száma. Tavaly az ünnepek alatt mintegy kétszáz közlekedési baleset történt, több karambol halálos áldozatokat követelt az utakon, nem beszélve a súlyos és könnyű sérüléssel végződött balesetekről. Az esetek nagy százalékában még mindig az ittas vezetés okozta a tragédiákat, amelyek esetén a biztosítók csak a vétlen szereplők kárát fedezik. A Genertel biztosító segít eligazodni; mit térít ilyenkor a kárt okozó ittas autós kötelező, illetve casco biztosítása.

A zéró tolerancia elve meghozta a gyümölcsét: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2011-ben az előző évhez képest kevesebb, összességében a baleseteknek megközelítőleg 10 százalékában játszott szerepet az alkohol. A húsvéti ünnepek alatt azonban még mindig jellemző az ittas vezetés; tavaly közel kétszáz közlekedési balesetet okoztak az alkohol befolyása alatt lévő autósok.

A casco- és a kötelező biztosítás különbözőképpen működik ittas vezetés által okozott baleset esetén.

„A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme; a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkohol szint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét- mondta Csíkos Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – A törvény ugyanis felső plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson." – tette hozzá a szakértő.

Könnyen okozhatunk ugyanis akár több millió forintos kárt, ha valaki súlyos vagy maradandó sérülést szenved. Ebben az esetben a személyi sérüléssel összefüggő vagyoni és nem vagyoni károk az esetek többségében meghaladják a másfél millió forintos plafont.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az ittas sofőr által vezetett gépjárműre még kötelező biztosítást sem kötöttek. Ebben az esetben is hozzájut a vétlen fél a kártérítéshez, ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla fizeti ki az okozott kár összegét, amit azután utólag behajt a biztosítással nem rendelkező autóson.

A casco biztosítás ugyanakkor a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, ittas vezetésnél viszont a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál -ilyen a Genertel is – a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

Húsvét alatt jelentősen megnő az ittasan kerékpározók száma is. Kevesen tudják, hogy ezzel szintén súlyos szabálytalanságot követnek el, ezért a rendőr őket is szigorúan megbüntetheti.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/