/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Összement a mosásban a Toyota GR Yaris

2021. december 29. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

Egy japán tuningcég megalkotta egy Toyota iQ-ból a hot hatch mini változatát a 2022-es Tokiói Autószalonra. A hajtásért egy 1,4 literes Kawasaki erőforrás felel.

2020 szeptemberi megjelenése óta a Toyota GR Yaris elképesztő karriert futott be a sportos ferdehátúak, valamint az utcai raliautókat kedvelők körében, nem véletlen, hogy a 2022-es Tokiói Autószalonra is rengeteg módosított verzióval készülnek a japán tuningcégek ebből a típusból. Nos, a képeken látható, egyedi építésű autó is a Toyota új hot hatchének népszerűségét készül meglovagolni, de nem úgy, ahogy a többi: bár a GR Yarisra hasonlít, valójában egy iQ, a Toyota 2008-2015-ig gyártott három méternél rövidebb városi minije volt a kiindulási alap hozzá.

Persze a karosszérián szinte mindent lecseréltek, hogy harciassá tegyék a megjelenést, például sikerült a GR Yaris lámpáit úgy felszerelni, hogy nem látszódik, hogy utólagos átalakításról van szó. Ezen kívül kiszélesített sárvédőket, küszöbidomokat, és púpos, szénszálból készített motorháztetőt is kapott a kis zsebrakéta, és még az elöl hatalmas légbeömlővel, hátul diffúzorral rendelkező lökhárítók is teljesen úgy néznek ki, mintha a GR Yarisról származnának. Belül komoly kagylóülés, háromküllős Momo sportkormány, egyedi műszerezettség és egy telemetria-kijelző fogadja a sofőrt, aki így valódi versenyautóban érezheti magát.

Alaposan megnézve az autót feltűnhet, hogy a fehér könnyűfém felnik és a rájuk szerelt Bridgestone slick gumik hátul jóval szélesebbek, mint elöl, és az is, hogy a hátsó oldalablakon egy cső kandikál ki. Ezekből a jelekből már rá lehet jönni, hogy ez az autó bizony hátul hajt, nem pedig elöl, mint a donorként használt iQ. Ez valóban így van, az eredeti benzinmotort ugyanis kivették az autó orrából, és helyette a világ egyik leggyorsabb motorkerékpárjának, a Kawasaki Ninja ZX-14R-nek az 1,4 literes négyhengeresét építették be, mégpedig a hátsó ülések helyére.

Ez percenként 10 ezres fordulatszámnál adja le a 208 lóerős csúcsteljesítményét, ami több mint kétszer annyi, mint amennyire a Toyota iQ eredeti, 1,33 literes motorja képes volt. A pörgős erőforrás, az elképesztő súly-lóerő arány, a rövid tengelytáv és a közvetlen irányíthatóság minden bizonnyal bődületesen vad vezetési élményt jelent, még az sem elképzelhetetlen, hogy a mini GR Yaris gyorsabb, mint az eredeti. Ez azonban csak január közepén, a Tokiói Autószalonon fog kiderülni, addig marad a találgatás.

Nem ez az első eset, hogy erős motor került be egy Toyota iQ parányi testébe. A szárnyait akkoriban bontogató gyári sportrészleg, a Toyota Gazoo Racing 2012-ben rukkolt elő egy csak Japánban árusított 100 darabos limitált szériával, a GRMN iQ 130G-vel, amelyben az 1,33 literes szívó benzinmotor teljesítményét egy mechanikus kompresszor emelte 98-ról 128 lóerőre. Ez még maradt fronthajtású, de a 2018-ban, egy egyedi projekt keretében készült, 430 lóerős Aston Martin Cygnet V8 viszont már szintén hátul hajtott.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/