/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (3) |
| Több

Robogók százezrei futnak kötelező nélkül a hazai utakon

2017. július 17. 20:10   |   Autoblog
címkék:  

A nyári időszakban évről évre egyre több robogó jelenik meg a hazai utakon. Jelenleg már több mint félmillió robogó üzemel az országban, ezeknek mintegy 55 százalékára kötöttek már valaha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb). Ugyanakkor a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint mindössze 15-20 százalékuk után fizetik ki rendszeresen az átlagosan évi 3 ezer forintnyi díjat.

A mulasztók az évi néhány ezer forint spórolásával sokat veszíthetnek: rendőri igazoltatás során büntetés jár a mulasztásért, ugyanakkor károkozás esetén átlagosan 350 ezer forintnyi átlagos kárösszeget kell saját zsebből kifizetniük.

Sok esetben a tulajdonosok sem tudják, hogy a segédmotoros kerékpárokra (a robogók nagy része ebbe a kategóriába tartozik) kötelező kgfb-t kötni, amennyiben azok részt vesznek a közúti közlekedésben – magyarázza Papp Lajos, a FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke. – Más esetben szándékosan kerülik meg a díjfizetést, melynek meglétét (rendszám vagy más, jól látható azonosító hiányában) a hatóságok csak közúti ellenőrzés keretében tudják ellenőrizni.

A biztosítók a robogókra rendszám híján alvázszámra kötik a kötelezőt, melynek díja általában évi 2,5-3 ezer forint közé esik. Ugyanakkor az MNB statisztikái szerint mind a 12kW alatti, mind a 13-35kW közötti teljesítménykategóriába eső motorok által okozott károk átlagos összege eléri a 350 ezer forintot, de személyi sérülés esetén nem ritka a milliós összeg sem. Fontos könnyebbség a károsultaknak, hogy amennyiben biztosítatlan robogó okoz kárt, a károkozó helyett a MABISZ Kártalanítási Számlája fizeti ki a kárösszeget, majd utólag behajtja a károkozón.

Gyakori eset azonban, hogy a károkozó robogó elhagyja a helyszínt, és ilyenkor utólag szinte lehetetlen az elkövető beazonosítása. Mind ezen, mind a biztosításkötési arányon jelentősen javítana egy olyan rendelkezés, amely kötelezően rendszámmal látná el a robogókat is. A forgalomba helyezés és kivonás lehetőségével sikerülne kiszűrni azokat a robogókat is, amelyek tulajdonságaik alapján (50 cm3 feletti motortérfogat) már nem is a segédmotoros kerékpár kategóriába tartoznak, vagyis a kötelező megfizetése mellett esetükben első forgalomba helyezéskor regisztrációs adót is fizetni kell, emellett használatukhoz külön motoros jogosítványra is szükség van.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Telcontar
2017-07-17 - 20:48

A legtöbb robogó bizony nem segédmotoros kerékpár, hanem motorkerékpár – ennek megfelelően rendszámmal kellene ellátni őket, és megfelelő jogosítvánnyal vezetni. Ugyanis a lökettérfogat (illetve teljesítmény) nem az egyedüli kritériuma a kategóriának:

Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet I. számú függelék, II. pontjában fogalmazza meg a jogalkotó a közúti járművekkel kapcsolatos fogalmakat.
A jogszabály a Segédmotoros kerékpár fogalmát az alábbiak szerint fogalmazza meg:
“Olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg.”

Az már más téma, hogy az érintett hatóságok, élükön a rendőrséggel, évek, sőt évtizedek óta semmit sem tesznek a szabálytalanul, rendszám nélkül közlekedő, motorkerékpárnak minősülő robogók és tulajdonosaik ellen. Márpedig addig semmi nem fog változni.

ampermen
2017-07-18 - 12:24

Hát még hány millió bicikli fut! Hülyék már megint a ló túloldalán vagytok!

Nagy Gábor
2018-11-11 - 17:26

A segédmotoros kerékpár kategóriának nem felel meg semmi. Elavult, ócska szabály. Helyette be kell vezetni a kismotor kerékpár kategóriát, ami 50 ccm-t maximalizál, a sebességet pedig lakott területen 50, azon kívül pedig a szokásos 90 legyen megengedve. És amennyiben a motor gyárilag alkalmas rá, lehessen használni 2 személlyel.


*/