/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Szárnyas ajtókat kap a MINI

2016. április 01. 17:00   |   Autoblog
címkék:  

Ez nem áprilisi tréfa: felfelé nyíló ajtókat kap a MINI. Az „ötletes helykihasználás” vezérelve szerint kifejlesztett megoldás eleinte csak a háromajtós, a Paceman és az új Cabrio feláras kiváltsága lesz, a későbbiekben azonban az ötajtós, a hatajtós Clubman és a Countryman extrafelszereltségei közé is felkerül. A felfelé nyíló ajtóknak köszönhetően a brit gyártó ügyfelei még a legszűkebb parkolóhelyekre is játszi könnyedséggel préselhetik be kedvenc autójukat.

A felfelé nyíló ajtókat egy kivételesen kifinomult karosszéria-koncepció műszaki alapjaira tervezték meg a mérnökök, a hidraulika a két szárnyas ajtót függőlegesen, a karosszéria oldalának síkjában emeli a magasba. Az intelligens járműtechnológiai megoldás egy csapásra elfeledteti az ideális parkolóhely-keresés egyre égetőbb problémáját – különösen a többszintes parkolóházakban.

Az elektrohidraulikusan működtetett szárnyas ajtókkal a mérnökök jelentős mértékben redukálták a MINI modellek parkolásához – és vele együtt a kétoldali be-, illetve kiszálláshoz – minimálisan szükséges parkolóhelyek szélességét: a MINI eredetileg 2681 mm-es parkolóhely-igénye 30 százalékos csökkenéssel 1930 mm-re zsugorodott. 1727 mm-es karosszéria-szélességével a háromajtós MINI mostantól gyakorlatilag még a legszűkebb parkolóhelyekre is befér.

Dalf Rietmann, a MINI speciális felszereltségi opciókat fejlesztő részlegének vezetője elmondta, hogy „a szárnyas ajtók az alapfelszereltség részeként távvezérléssel is működtethetők, a kulcs nélküli nyitást, indítást, leállítást és zárást lehetővé tevő, feláras extrafelszereltségként elérhető Comfort Access opcióval együttműködve azonban a távvezérlő nélkül, az ajtónyitó kilincsen található gombbal is nyithatók, illetve zárhatók. Ez utóbbihoz ráadásul a slusszkulcsot sem kell elővennie ügyfelünknek, aki terveink szerint a közeljövőben már a MINI Excitement okostelefon-alkalmazás intelligens funkciójával is működtetheti majd a felfelé nyíló ajtókat.”

„Azon túlmenően, hogy a felfelé nyíló ajtók az oldalirányú ütközések esetén rendkívül merev energiaelnyelő karosszériaelemként funkcionálnak, veszélyhelyzetben a maximális utasbiztonság érdekében egy pirotechnikai ajtónyitó rendszer lép működésbe. Súlyos baleset esetén a PEE (Pyrotechnic Emergency Exit) névre keresztelt pirotechnikai megoldás ezredmásodpercek alatt lerobbantja a vázszerkezetről az ajtónyitó zsanérokat és az emelő hidraulikát, hogy a kiérkező mentőegységek minél gyorsabban hozzáférjenek az utasokhoz” – fogalmazott Malph Rahler, a MINI innováció-előállítási részlegének vezetője.

A szuper-sportautókat idéző megoldás eleinte csak a háromajtós MINI, a Paceman és az új Cabrio modellekhez lesz elérhető, a 2017-es modellévtől azonban már az ötajtós MINI, a hatajtós Clubman és a Countryman extrafelszereltségi listájára is felkerül, 1959 eurós áron.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/