/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tökéletes autós szimulátor a Volvótól

2020. november 19. 20:50   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo berkein belül csak úgy emlegetik, a „tökéletes autós szimulátor”, ám ez a különleges berendezés a legkevésbé sem arra szolgál, hogy a vállalat mérnökei munkaidő után kikapcsolódhassanak. A svéd autógyártó forradalmian újszerű, vegyes valóságot alkalmazó szimulátora a közlekedésbiztonság és az autonóm mobilitás terén tesz lehetővé ugrásszerű fejlődést.

A mozgó vezetőüléssel, haptikus visszajelzésű kormánykerékkel és egy kristálytiszta képet adó VR szemüveggel felszerelt szimulátortól a profi gamereket is elfogná a sárga irigység, a Volvo berendezése azonban új értelmet ad a szimulátor fogalmának: az általa átélhető élmény ugyanis nehezen megkülönböztethető a valóságtól. Pont ez a lényege.

A valós idejű 3D fejlesztési platformok piacán vezető szerepet betöltő Unity, valamint a virtuális és vegyes valóság finn szakértőinek számító Varjo biztosította azt az élvonalbeli technológiát, amelynek segítségével valós autót vezethetünk valós utakon. A rendszer teljesen élethű, nagyfelbontású 3D grafikákat, kiterjesztett valóságú szemüveget, valamint a virtuális valóságból haptikus visszajelzést biztosító, az egész testfelületet beborító Teslasuit öltözetet alkalmaz, miközben mérni is képes a felhasználó testi reakcióit.

A szoftver és hardver ezen kombinációja lehetővé teszi a Volvo Cars mérnökei számára, hogy valós tesztpályán vagy útszakaszon, valós autót használva szimuláljanak végtelen számú forgalmi helyzetet – mindezt teljes biztonságban. A mérnökök olyan értékes információkat nyerhetnek az emberek és az autó közötti interakcióból, amelyek elősegíthetik az új biztonsági, vezetőtámogató és autonóm vezetési funkciók fejlesztését.

A tesztelők képzeletbeli aktív biztonsági és vezetőtámogató funkciókat, még meg sem valósított autonóm vezetési felületeket, leendő autómodelleket és egyéb szituációkat élhetnek át, tapasztalhatnak meg. A rendszer valós tesztpályákon és útszakaszokon vagy a laboratóriumban egyaránt használható; minden helyzet teljes mértékben testre szabható. A technológiában rejlő lehetőségek szó szerint végtelenek.

Tavaly a Volvo és a Varjo az autóiparban elsőként tették lehetővé, hogy a tesztpilóták vegyes valóságú szemüveget viselve vezessenek egy valódi autót. Ezt az együttműködést bővítették most ki a Unity, valamint a haptikus visszajelzésű öltözéket gyártó Teslasuit bevonásával. Ez lehetővé teszi, hogy a Volvo biztonságos környezetben teszteljen valós emberi reakciókat, méghozzá a tényleges tesztek költségeinek töredékéért, véli Casper Wickman, aki a Volvo Cars nyílt innovációs arénájának felhasználói élményekért felelős vezetőjeként egyike volt a rendezvény házigazdáinak.

Az autók biztonsági rendszereinek – például ütközés-elkerülő technológiák – fejlesztése során elengedhetetlen a tesztelés. Az ilyen rendszerek valós életben történő tesztelése azonban veszélyes, időigényes és igen költséges. A virtuális és vegyes valóságú szimulációk révén ugyanakkor teljességgel élethű környezetekben végezhetünk maximálisan biztonságos teszteket, méghozzá anélkül, hogy kézzel fogható prototípusokat kellene építenünk, vagy bonyolult helyzeteket kialakítanunk.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/