/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tovább izmosodott a Škoda Octavia RS

2017. február 04. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

A cseh márka előrukkolt történetének legerősebb Octavia modelljével. A mérnökök a 2 literes turbómotorból kisajtoltak még 15 lóerőt, így az RS 245 lóerős lett. A nulla-százas sprint csupán 6,6 másodpercet vesz igénybe, a végsebesség pedig 250 km/óra. Ahogy eddig, a sportmodell limuzin és kombi karosszériával is megvásárolható.

170203-SKODA-OCTAVIA-RS-245-03

A Škoda Octavia RS 245 is magára öltötte a márka új arcát, csupán részletmegoldásaiban különbözik a többi modelltől. A széles, függőleges rácsozatú hűtőmaszk, valamint az átrajzolt lökhárítóban helyet kapott méhsejt mintázatú alsó légbeömlő dinamikus megjelenést kölcsönöznek az autónak. A tagolt, kristály hatású fényszórókban diódák világítanak, de a ködlámpák, a hátsó lámpák és a rendszámtábla világítás is LED-es. A rácsok mellett az RS 245-ön a külső tükörházak és a trapéz alakú kipufogóvégek is fekete színűek. Újdonság továbbá, hogy a hűtőrácson és a hátfalajtón látható RS logón immár fekete a „V” betű.

A sportos kinézet a belső térben is dominál. A meghatározó szín a fekete, a mennyezet és a lábtér is ilyen, az egyhangúságot csupán az ezüstszínű pedálok törik meg. Az utasok RS logós Alcantara sportülésekben foglalhatnak helyet, s a küszöblécek is viselik a logót. A multifunkciós kormánykerék karimája bőrborítású és váltófülekkel ellátott, legalábbis a DSG-váltós modelleken. A LED-es környezetvilágítás színe tízféle lehet.

Az Octavia RS 245-ben a jól ismert, 2 literes négyhengeres TSI turbómotor dolgozik, melynek teljesítménye egyes konszerntársakban eléri és meg is haladja a 300 lóerőt. A cseh gépben 245 lóerőt ad le, tehát 15 lóerővel izmosabb, mint az elődben. Ráadásul 370 Nm nyomatékot társít hozzá, ami az 1600-4300-as fordulatszám-tartományban kihasználható. Alapkivitelben az RS 245 hatgangos kézi váltót kap, de felárért 7-fokozatú DSG duplakuplungos szerkezet is választható hozzá. Álló helyzetből a limuzin 6,6 másodperc alatt éri el a százas tempót, a kombinak ehhez 6,7 másodpercre van szüksége.

170203-SKODA-OCTAVIA-RS-245-01

A normál Octavia modellekkel összevetve az RS 245 verziók sport felfüggesztésük miatt 14 mm-rel alacsonyabban ülnek, hátsó nyomtávjuk pedig 38 mm-rel szélesebb az elődmodellekénél. Ezen kívül alapáron 19 hüvelykes, feketére fényezett könnyűfém felniken gördülnek. A menetstabilizáló rendszert engedékenyebb, sport móddal is felruházták, az első tengelyen pedig elektronikusan szabályozott sperrdifferenciálmű fokozza a tapadást. Ennek áldásos hatása főként intenzív elindulásnál és kanyarokból való kigyorsításkor érezhető. Emellett a kocsi karaktere öt előre programozott beállítás szerint módosítható.

Az Octavia RS 245 modellhez természetesen elérhető az összes modern infotainment és vezetői asszisztens rendszer, ami a többi új Octavia modellhez is. A csúcsot a 9,2 hüvelykes kijelzővel szerelt Columbus navigációs rendszer képviseli opcionális, szupergyors adatátvitelt biztosító LTE modullal és Wi-Fi hotspottal. A rendszer egyik extra szolgáltatása az online forgalom információ, ami torlódás esetén különösen hasznos tud lenni. Az okostelefonok induktív módon is tölthetők.

A biztonsági asszisztensek arzenálja is lenyűgöző és kitűnik a szegmensben: újdonságként elérhető a vontatmány asszisztens (tolatásnál magától fékez és kormányoz az autó), prediktív gyalogosvédelmi rendszer, automata vészfékező rendszer és holttér-figyelő, mögöttes forgalomra figyelmeztető rendszer és manőverező asszisztens, ami fékez, ha akadályt lát a jármű előtt vagy mögött. Másik újdonság az ütközést megelőző rendszer, amely ha elkerülhetetlen a baleset, felhúzza az ablakokat és előre megfeszíti a biztonsági öveket. Az adaptív tempomat pedig 210 km/órás sebességig működik.

170203-SKODA-OCTAVIA-RS-245-02

A Škoda Octavia RS 245 fedélzetén tartózkodók életét olyan figyelmességek is megkönnyítik, mint a középkonzolba integrált speciális italtartók (egykezes nyitást tesznek lehetővé), a fűtött kormánykerék, a két hátsó USB port, a személyre szabható kulcs, valamint a kombi kivehető és út közben töltött LED-es zseblámpája.

Minden idők legerősebb Octavia modellje a márciusi Genfi Autószalonon debütál.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/