2015. július 08. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Már kapható az új Honda HR-V

A Honda magyarországi importőre bejelentette, hogy az alsó-középkategóriás crossoverek mezőnyébe sorolható új HR-V indulóára 5 499 000 forint lesz. Ezért az összegért a Comfort néven értékesített alapváltozatot vásárolhatják meg az ügyfelek, míg az Executive csúcsmodellért 6 899 000 forintot kérnek majd.

A vadonatúj, közel 4,3 méter hosszú HR-V a kupék karakteres megjelenését ötvözi a szabadidő-autók masszív kisugárzásával. Beltere óriási helyet tartogat az utasok számára, amit jól mutat, hogy a csomagtartó már alaphelyzetben is 470 literes, a hátsó üléstámlák ledöntésével pedig 1533 literre bővíthető befogadóképessége. Az innovatív felépítésnek köszönhetően páratlanul sokoldalú és praktikus utasteret sikerült kialakítania a mérnököknek.

A tágas és számtalan módon variálható utastér kialakítását a karosszéria középrészére, az első ülések alá helyezett, alacsony profilú üzemanyagtartály tette lehetővé. Ezzel a megoldással rengeteg hely szabadult fel a hátsó sorban, bekerülhetett hát a Honda által fejlesztett, 60/40 arányban osztott Mágikus Ülésrendszer, melyet tetszés szerint konfigurálhatnak az utasok, mindig az aktuális létszámhoz, illetve rakományhoz igazítva a HR-V belső terét.

A Mágikus Ülésrendszer a megszokott konfiguráció mellett három egyéb pozícióba is beállítható. Utility üzemmódban a támlák egészen előre dőlnek, így hatalmas, síkpadlós, 1845 milliméter hosszú raktér várja a poggyászokat. Tall üzemmódban a hátsó ülőlapok függőleges pozícióba kerülnek, így a második sorban padlótól plafonig (1240 mm), illetve első támlától hátsó támláig kihasználható a hely. Long üzemmódban pedig az első utasülés és a jobb hátsó támla egyaránt előre dől, így a kialakult „alagútba” 2445 milliméter hosszú tárgyak is gond nélkül behelyezhetők.

Felszereltség terén már a Comfort néven értékesített alapmodell is kitűnik a kategóriából, hiszen az automatikus klímaszabályozás, a sebességrögzítő és az alkonyérzékelős fényszóró is benne foglaltatik a vételárban. Az 5 999 000 forintos Elegance még magasabbra helyezi a lécet. Esetében az esőérzékelős ablaktörlő, az első és hátsó parkolóradar, valamint a hathangszórós audiorendszer is a felszereltség része, sőt a Smart Touch névre keresztelt, érintőképernyős kijelzővel és kétoldali klímaszabályozással megspékelt műszerfalat is megkapja az autó.

Erre tesz rá egy lapáttal az Executive csúcsmodell (6 899 000 forinttól), melynek használatát bőrkárpitozás, intelligens kulcs és tolatókamera teszi még kényelmesebbé, illetve biztonságosabbá. A HR-V nyújtotta egyedülálló térérzetet az elhúzható-billenthető, üveg panorámatető fokozza, a stílusos megjelenést pedig 17 colos, könnyűfém felnik garantálják.

Az Elegance és az Executive modelleknél a Honda Connect szórakoztatóelektronikai és információs rendszer is szériafelszereltség. Az Android operációs rendszerre és hétcolos érintőképernyőre épülő Honda Connect épp úgy kezelhető, mint egy okostelefon, azaz tapintással, simítással irányítható a készülék. A berendezés számos előre telepített alkalmazással érkezik, ezekkel többek között a világháló böngészésére, valamint valósidejű hírek, forgalmi információk, időjárás-jelentések, internetes rádiók, zenestreamek lejátszására is lehetősége nyílik a vezetőnek. A rendszer funkciói természetesen bővíthetők, további szoftvereket a Honda App Centre-ből tölthet le a tulajdonos. Az integrált Garmin navigációs rendszer alapfelszereltség az Executive modellváltozatnál, és különálló extraként rendelhető meg az egyéb kivitelekhez.

A HR-V tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy maximális, ötcsillagos eredményt érjen el az Euro NCAP töréstesztjén, ezért minden Európában forgalmazott változathoz alapáron jár az Aktív Városi Fékrendszer (City-Brake Active System). Az Elegance és az Executive verzióknál a radarszenzorokon és első-hátsó kamerákon alapuló Fejlett Vezetéstámogató Rendszert is magában foglalja a vételár. Emellett aktív menetbiztonsági eszközök teljes sora óvja az utasokat, közöttük olyan innovációkkal, mint a Frontális Ütközésre Figyelmeztető Rendszer, a Közúti Jelzőtábla Felismerő Rendszer, az Intelligens Sebességhatároló, a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer és az Automatikus Távolsági Fényszóró.

Az új Honda HR-V két nagy hatékonyságú erőforrással kezdi meg pályafutását – a vásárlók 1,5 literes benzines (i-VTEC, 130 LE) vagy 1,6 literes dízelmotort (i-DTEC, 120 LE) választhatnak. Az 1.5 i-VTEC az erőt és a takarékosságot ötvözi, 130 lóerős csúcsteljesítményét hatezres percenkénti főtengelyfordulaton adja le, míg a 155 Nm-es legnagyobb forgatónyomaték 4600-tól aknázható ki. Ezzel a motorral a HR-V 10,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, míg CVT váltóval 11,2 másodperc ez az érték.

A fejlett, 1,6 literes i-DTEC dízelmotort kizárólag az európai piacon forgalmazza a Honda. A 120 lóerős (4000 f./perc) teljesítménynek és a 300 Nm-es forgatónyomatéknak köszönhetően az 1.6 i-DTEC dízelmotorral felszerelt a HR-V-t kategóriájának egyik legfürgébb modellje. A 100 km/órás tempó eléréséhez mindössze 10 másodpercre van szüksége. Manuális váltóval társítva kombinált fogyasztása csupán 4,0 l/100 km, s szén-dioxid-kibocsátása is csak 104 g/km.

Alapesetben a benzines és a dízelmotorhoz egyaránt hatfokozatú manuális váltó kapcsolódik, ez szintén jelentős változtatásokon esett át. A Honda által fejlesztett, népszerű CVT váltó (a 2015-ös Jazz-hez is rendelhető) a HR-V 1.5 i-VTEC-hez is elérhető lesz. Vezérlését kifejezetten az európai autósok szokásaira szabták, azaz közvetlen és egyenletesen működik, akárcsak egy hagyományos kéziváltó. Az új program révén az autó sebessége és a motor fordulatszáma jobban igazodik a gázpedálálláshoz, egyszersmind közvetlenebbek a pedálreakciók és lineáris a teljesítményleadás.

Az új HR-V árai

Modell Motorizáltság Váltó Ár (forint)
Comfort 1.5 i-VTEC Kézi 5 499 000
Comfort 1.6 i-DTEC Kézi 6 199 000
Elegance 1.5 i-VTEC Kézi 5 999 000
Elegance 1.5 i-VTEC CVT 6 299 000
Elegance 1.6 i-DTEC Kézi 6 699 000
Executive 1.5 i-VTEC Kézi 6 899 000
Executive 1.5 i-VTEC CVT 7 199 000
Executive 1.6 i-DTEC Kézi 7 599 000

Az új HR-V 2015 őszén kerül a márkakereskedésekre, vásárlói – az eredeti Honda kiegészítők mellett – három felszereltségi szint közül választhatnak.