2011. szeptember 11. 15:56   |   Autoblog
címkék:  

A Ferrarinak hazai pályán sem sikerült

Győzelemre váltotta idei tizedik rajtelsőségét a Red Bull világbajnoka, Sebastian Vettel Monzában. A második helyre Jenson Button, míg a harmadikra Fernando Alonso érkezett meg.

A verseny elejétől egészen a végéig izgalmas küzdelmeket láthattak mindazok, akik nem hagyták ki a 2011. évi forma-1-es világbajnoki sorozat 13. állomását, az Olasz Nagydíjat, még ha a Red Bull listavezető versenyzője, Sebastian Vettel meglehetősen könnyedén, közel 10 másodperces előnnyel nyert is F1-es első futamgyőzelmének helyszínén, Monzában.

A címvédőnek persze okoztak némi fejfájást legfőbb riválisai: a rajtnál a német kissé beragadt, amit a Ferrari kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso remekül használt ki. A spanyol a negyedik helyről indulva parádésan jött el, és rögtön át is vette a vezetést a Ferrari otthonában.

Nem ő volt azonban az egyetlen, aki remekül kapta el a rajtot: a hétszeres világbajnok Michael Schumacher az első lassító után a nyolcadik pozícióból indulva vívott ölre menő csatát a mclarenes Lewis Hamiltonnal. Nemcsak villanásokat, baleseteket is láthattunk a piros lámpák kialvása után: a HRT olasz versenyzője, Tonio Liuzzi a fűre kényszerült az első féktáv előtt, majd ott megcsúszva belecsapódott az időközben már jobbra kanyarodó Petrov autójába, majd következett a dominóeffektus, melynek Nico Rosberg is megitta a levét.

A baleset miatt pár kör erejéig a biztonsági autót is pályára kellett küldeni. Az újraindításnál Alonso és Vettel szépen eljött, Hamilton azonban kissé elaludt, így a rendkívül agresszíven versenyző Michael Schumacher megelőzte, felzárkózva ezzel a harmadik helyre.

Az ötödik körben aztán újabb baleset következett, Mark Webber ütközött neki a brazil Felipe Massa autójának, melynek következtében a Red Bull első szárnya az autó alá szorult. Az ausztrál a Parabolicában végül a gumifalnak ütközött és kiállni kényszerült.

Az első helyért mindeközben öldöklő csata zajlott, Vettel versenye szempontjából döntő momentum következett: a fiatal tehetség keményen támadta Alonsót, majd végül sikeresen meg is előzte a Ferrari versenyzőjét.

A német innentől kezdve egészen a célig sima versenyt futott, és könnyedén nyert Olaszországban.

Nem volt ilyen egyszerű dolguk a mögötte autózóknak: Lewis Hamilton mindent megtett azért, hogy megelőzze a hétszeres világbajnok Schumachert, aki azonban elképesztő keménységgel védte jól megérdemelt harmadik helyét. A brit ugyan egy alkalommal német riválisa elé került, a Mercedes végsebességének köszönhetően azonban Schumacher sikeresen visszatámadott.

Mindeközben Hamilton csapattársa, Jenson Button is felzárkózott, és mondhatni könnyedén jutott túl a Hamilton – Schumacher duón.

Ezt követően a Mercedes és a McLaren versenyzője tovább folytatta küzdelmét, mely közben a brackley-i gárda csapatfőnöke, Ross Brawn többször figyelmeztette Schumachert, adjon elegendő helyet brit riválisának. Hamilton végül a 28. körben jutott túl a hétszeres világbajnokon.

Eközben a Ferrari versenyzője, Fernando Alonso nehéz perceket élt át, Jenson Button ugyanis egyre közelebb került hozzá, majd végül el is ment a spanyol mellett. A kétszeres világbajnokra azonban vártak még izgalmak, Hamilton ugyanis elképesztő tempót produkált a verseny utolsó köreiben, minek köszönhetően meglehetősen közel került a Ferrarihoz.

A célvonalig azonban már nem változott a helyzet, Vettel és Button mellett Alonso állhatott még dobogóra Monzában, a negyedik helyen Hamilton, míg az ötödiken a verseny hőse, Michael Schumacher zárt.

A középmezőnyből felzárkózó Massa végül hatodikként ért célba, öt a remek versenyzést bemutató Jaime Alguersuari, valamint di Resta, Senna és Sebastien Buemi követte.

A világbajnoki küzdelem két hét múlva, Szingapúrban folytatódik majd tovább, ahol Vettel akár be is biztosíthatja biztosíthatja második bajnoki címét.

F1világ