2020. október 08. 19:50   |   Autoblog
címkék:  

Hidrogénüzemű nyerges vontatót fejleszt a Toyota-csoport

Egy éven belül megkezdődhetnek a Hino Motors új generációs platformját a Toyota üzemanyagcellás technológiájával kombináló nyerges vontató prototípusának közúti tesztjei.

20200323_01_01_0

Az emissziómentes mobilitásra vonatkozó, hosszú távú elképzelések szerint az akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajtásláncok egymással párhuzamosan, más és más felhasználási körben juthatnak szerephez. Az általános megítélés szerint ez utóbbiak sokkal alkalmasabbak közepes és nagy távolságok megtételére, így kulcsszerephez juthatnak az árufuvarozásban.

Miután a Hino Motors és a Toyota Motor Corporation idén tavasszal bejelentette, hogy a bulldogfülkés Hino Profia alapjaira hidrogén üzemanyagcellás nehéz tehergépkocsit fejleszt, a partnerek most az észak-amerikai kontinensen is hasznosítják a 600 kilométeres hatótávolságú FCET (fuel cell electric truck) projekttel szerzett tapasztalatokat.

fuel-cell-xl-series

A Hino észak-amerikai haszonjármű-kínálatának csúcsán álló Hino XL a legkülönbözőbb kivitelekben létező modell, 15-28 tonnás megengedett legnagyobb össztömeggel, szimpla vagy dupla hátsó tengellyel, felépítményes vagy nyerges kivitelben.

Sokoldalúságának köszönhetően ideális alany a Toyota Mirai bevált rendszereit adaptáló hidrogén üzemanyagcellás technológia befogadására. A Hino XL-t eredeti formájában ugyanaz a 8,9 literes, soros hathengeres turbódízel motor (330-360 LE, 1220-1560 Nm) mozgatja, amely a Hino Profiában is dolgozik, így a két üzemanyagcellás projektben minden bizonnyal ugyanazt a konfigurációt használja majd a Toyota, az adott piac elvárásaihoz igazítva.

toyota_project_portal_concept_041_0

A tervek szerint már 2021 első félévére elkészülhetnek azok a prototípusok, amelyekkel a partnerek megkezdhetik a jármű közúti tesztjeit. A Hino XL FCET piaci bevezetésének tervezett időpontjáról és feltételeiről egyelőre nem nyilatkoztak a felek.

Észak-Amerikában már jelenleg is üzemelnek a Toyota üzemanyagcellás technológiáját alkalmazó teherjárművek. A Project Portal keretében a Kenworth T680 nyerges vontató hidrogén üzemanyagcellával hajtott módozata, illetve a szintén hidrogénnel hajtott Toyota Uno konténermozgató gépkocsi biztosít lég- és zajszennyezéstől mentes szolgálatot a Los Angeles-i teherkikötőben.