2021. január 29. 19:35   |   Autoblog
címkék:  

Megérkeztek hazánkba az új Daciák

Az elmúlt év eseményei még inkább arra ösztönözték a járművezetőket, hogy tudatosabb döntést hozzanak autóvásárláskor. A vevők egyre pragmatikusabb elvárásokat támasztanak a kiszemelt járművekkel szemben. Ezekre az igényekre kínál megoldást a Dacia az új Sanderóval, Sandero Stepway-jel és a Logannal. Bár külső méreteik szinte változatlanok, üdébb megjelenésük korszerűbb felszereltséget, tágasságot és sokoldalúságot takar.

Ezek a jegyek biztosították elődeik sikerét is, hazánkban a Dacia Sanderóból 1403 darab kelt el 2020-ban, amelyből a Sandero Stepway 51%-ot tett ki (715 darab). A Dacia családi szedánja, a Logan is számottevő érdeklődést generált, tavaly 354 darab talált gazdára. A magyar Dacia várakozásai szerint nagy lesz a kereslet az új modellek iránt, a márkakereskedőktől kapott visszajelzések alapján sokan kifejezetten kivárnak az autóvásárlással azok érkezéséig.

A megújult modellek alapját immár a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség CMF-B moduláris platformja adja, mely három előnyt is kínál az utasok számára: kisebb zajszintet, egyszerűbb vezethetőséget és jobb úttartást, valamint az új, teljesen elektromos változó rásegítésű szervokormánynak köszönhetően több mint harmadával kisebb erőkifejtést a vezetés során. A modellek emellett az új, idén január 1-től érvényes Euro-6 DFull szabványnak megfelelő motorokkal érkeznek.

A motorkínálatot az egyliteres háromhengeres turbós TCe 90, valamint a Sandero esetében elérhető SCe 65-ös motor mellett a Dacia új TCe 100 LPG erőforrása egészíti ki, amely kettős, benzin-gáz üzemmódú, turbófeltöltős, 1 literes háromhengeres egységet jelent hatfokozatú kézi váltóval. A modellek számos új passzív és aktív biztonsági és vezetéstámogató rendszerrel érkeznek, köztük aktív vészfékező rendszerrel, holttérfigyelővel és bővített parkolássegítő rendszerrel.

Ami a megjelenést illeti, az új Dacia modellek jóval karakteresebbek lettek, köszönhetően nagyrészt az Y-alakú LED fénymintás első fényszóróknak és hátsó lámpáknak. Ezek a lámpák az összes felszereltségi szinten alapárasak. A Sandero Stepway emelt hasmagassággal (174 mm), és még hangsúlyosabb crossover jegyekkel hív új kalandra. Újdonságként elektromos napfénytető is elérhető lesz a Sandero és Sandero Stepway modellekben. A Dacia Logan megújult külsővel és kategóriájának egyik legtágasabb csomagterével száll harcba (528 liter).

Mindhárom modell esetében az alapfelszereltség része az okostelefon-tartó, az új műszeregység, az automatikus fényszórókapcsolás, míg felszereltségi szinttől függően a sebességhatároló és sebességtartó automatika a kormánykeréken is elérhető. Emellett három különböző szintű multimédiás rendszer, Media Control, Media Display, illetve Media Nav gondoskodik az akár vezeték nélküli okostelefon-tükrözésről és a különböző vezetéstámogató funkciók beállításainak könnyebb eléréséről.

Az új Sandero, Sandero Stepway és Logan továbbra is ár-érték bajnokok. Az új Sandero 3 399 000 forinttól, a Sandero Stepway 4 349 000 forinttól kapható februártól, míg az új Logan 4 649 000 forintos áron mutatkozik be áprilisban.