2021. június 03. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

Jön a Citroën első hidrogénhajtású modellje

A Citroën bemutatta az ë-Jumpy Hydrogen modellt, első elektromos furgonját üzemanyagcellával és újratölthető akkumulátorral. A vállalkozások bizonyos százaléka napi 300 kilométernél hosszabb utat tesz meg a gépjárművével, vagy nincs ideje a jármű újratöltésére. Nekik szól az új ë-Jumpy Hydrogen, amely több mint 400 kilométeres hatótávval bír és mindössze 3 perc alatt feltölthető.

A Citroën ë-Jumpy Hydrogen elektromos energiája két forrásból származik: egy 45 kW-os üzemanyagcellából, amely három szénszálas hengeres tartályban tárolt hidrogén fogyasztásával termel villamos energiát, valamint egy 10,5 kWh-s akkumulátorból, amely tartalékként használható. Ez utóbbi automatikusan átveszi az energiaszolgáltatást, ha a hidrogéntartály kiürül; önmagában is 50 kilométeres hatótávot biztosít. A két energiaforrás együttesen táplálja a motort és a hajtásláncot.

Az akkumulátor a lassítás során visszanyeri az energiát, és a hidrogén üzemanyagcella által termelt áram segítségével automatikusan is töltődik. Természetesen a villanyautók számára fenntartott töltőállomásokon is tölthető kábellel.

A SevelNord üzemben gyártott Jumpyt a Stellantis csoport hidrogén üzemanyagcellás kutató- és fejlesztőközpontjában, a németországi Rüsselsheimben alakítják át. Kétféle méretben, M (4,95 m) és XL (5,30 m) lesz kapható. Az első kiszállításokat 2021 őszére tervezik.