2022. június 16. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

Hidrogénoffenzívát indít a Bosch

A Bosch intenzíven dolgozik a hidrogénalapú gazdaság kialakításán, a fenntartható technológiák ipari méretű gyártásában szerzett tapasztalataival aktívan támogatja az alternatív energiákra történő átállást. A hidrogénfelhasználás technológiáit a Bosch különböző ágazatokban kínálja: mobil és telepített üzemanyagcellákat fejleszt, hidrogén-töltőállomásokat szerel fel kompresszorokkal, valamint a hidrogén-előállítás piacára is belép. A cél, hogy a mindennapi ipari gyakorlatban is használják a hidrogénalapú technológiákat.

Hidrogén-töltőállomások

A Bosch Rexroth a Maximator Hydrogennel együttműködésben közös megoldást fejlesztett ki a hidrogén-töltőállomásokhoz, -tartályokhoz és -csővezetékekhez szükséges hidrogénsűrítési folyamatokhoz. A Bosch célja, hogy 2030-ra mintegy 4000 hidrogén-töltőállomáshoz tegye elérhetővé ezt a technológiát, így világszerte minden harmadik hidrogén-töltőállomás Bosch-komponensekkel működhet majd. A Bosch és a Maximator Hydrogen ezzel jelentősen hozzájárul a zöldhidrogén mindennapi gazdaságos felhasználásához – személygépkocsikban, haszonjárművekben, autóbuszokban és vonatokban egyaránt.

Üzemanyagcellás mikroerőművekkel az energiabiztonságért

Az ipar globális energiaigénye egyre növekszik, az egyik fő kihívást pedig a megújuló forrásokból származó energiaforrások ingadozása jelenti. A megoldásban sokat segíthetnek a telepített ún. szilárd-oxidos üzemanyagcellák. Ezeket decentralizált mikroerőműveknek tekinthetjük, melyeket rugalmasan, a tényleges energiafelhasználás helyszínén lehet üzembe helyezni, így ideális megoldást jelenthetnek az ipar hatékony energiaellátására. Már jelenleg is több mint 50 telepített Bosch-üzemanyagcella üzemel különböző ipari helyszíneken, a sorozatgyártás beindítását 2024-re tervezi a vállalat.

A Bosch a hidrogén-előállításba is beszáll

A Bosch a jövőben nemcsak a hidrogén sűrítésének és elektromos árammá alakításának technológiáját kínálja, hanem magában a hidrogén előállításában is részt kíván venni. Ezért az évtized végéig a vállalat nagyságrendileg 500 millió eurót fordít az elektrolizáló berendezések részegységeinek fejlesztésére. Ezek a berendezések az elektrolízis során az elektromos energia segítségével a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. Ha a felhasznált elektromos áram megújuló energiaforrásból származik, akkor zöldhidrogén előállításáról beszélünk.

Karbonsemleges gyártás

A Bosch saját németországi, homburgi gyárában már működik egy olyan úgynevezett hidrogénciklus, amelyet a jövő gyáraiban használnak majd. A hidrogénciklus során megújuló forrásokból származó energia felhasználásával, az elektrolizáló berendezés segítségével zöldhidrogént állítanak elő. A zöldhidrogént a gyártási folyamatokhoz használják fel, illetve sűrített hidrogént tankolnak az üzemanyagcellás járművekbe. A Bosch célja, hogy gyárainak energiafelhasználását következetesen csökkentse, és ezt az energiát legnagyobb arányban megújuló energiaforrásokból saját maga állítsa elő a jövőben.