2007. november 28. 14:38   |   Autoblog
címkék:  

A világ legnagyobb szimulátora

A sofőr érzi a sebességet és a gyorsulást, a kocsi úgy viselkedik a végrehajtott manőverek során, mintha valóságos lenne.


A Toyota megépítette a világ legnagyobb autós szimulátorát, mely képes elemezni a vezetési stílusokat és ily módon segít fejleszteni az aktív biztonsági technológiákat. A japán gyártó Higashifuji Műszaki Központjában létrehozott szimulátor realisztikus vezetési környezetben figyeli a vezetési szokásokat és a reakciókat. A “játékos” egy 4,5 méter magas és 7,1 méter átmérőjű kupolába helyezett, valós méretarányú autót irányíthat, a kupola belseje pedig nem más, mint egy óriási, 360 fokos videóképernyő. S ez még semmi, ugyanis a szerkezetet négy teniszpályányi helyen számítógépek mozgatják.


A szimulátor valós vezetési élményt nyújt, ugyanis 0,5g-s gyorsulást és lassulást tud imitálni, képes vibrálni és bólintani, bármilyen irányban 330 fokot fordul a tengelye körül, továbbá egyenesen 35, oldalirányban 20 métert képes haladni.  A sofőr érzi a sebességet és a gyorsulást, a kocsi úgy viselkedik a végrehajtott manőverek során, mintha valóságos lenne. Az élményt fokozzák a hanghatások is.   


A Toyota szimulátora persze nem játékra lett kitalálva. A mérnökök arra használják majd, hogy elemezzék az álmos vagy beteg sofőrök reakcióit, s innovatív biztonsági rendszereket fejlesszenek ki a tapasztalatok alapján. A Toyota hosszú távú célja olyan autók gyártása, melyek sohasem karamboloznak.