/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ennyit javult a kisautók töréstesztje 20 év alatt – videó

2017. február 10. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Húsz éve töri-zúzza az Euro NCAP a személyautókat azért, hogy évről évre kevesebb halálos baleset történjen. A szervezet készített egy kis visszaemlékezést a múlt és a jelen közti különbségről, így mindenki láthatja, mennyit javult a közlekedésbiztonság ez idő alatt.

Sokan csak felesleges rombolást és értelmetlen teszteket látnak az Euro NCAP 20 éve tartó munkáit nézve, pedig a szervezet nem jókedvében költött el 160 millió eurót, tört össze 1800 járművet és tett közzé 630 értékelést ez idő alatt.

Az 1997-es megalakulással a cél a közlekedésbiztonság jelentős javítása volt, amely nélkül talán még ma is papírautókban ülnénk mindenféle felesleges kényelmi extrákkal felszerelve.

A szervezet 20 éves működésének ünneplésére két apró városi autóval mutatta be, mennyit fejlődött a technika ennyi idő alatt. Az egyik egy 1997-es Rover 100, míg a másik a 2015-ös Honda Jazz.

Még akkoriban az elérhető maximális négy csillagból csupán egyet szerzett a Rover csöppsége, miközben olyan modellek, mint a Volkswagen Polo vagy a Ford Fiesta hármat vittek haza. Mai szemmel már ezek is sokkal rosszabbul vizsgáznának, de szükségessé vált a folyamatos szigorítás, hisz csak így lehet ösztönözni a gyártókat a biztonságjavulásra. Sajnos régen a legtöbb vásárló számára a külcsín, a motorizáltság vagy szimplán az extrák sokasága volt fontos, ám mára, köszönhetően az Euro NCAP munkásságának, már a biztonság is fontos szempont egy adott modell választásakor.

A szervezetet persze sok kritika érte az első időkben főleg a nevesebb gyártók részéről, hisz a legtöbb modell nem vártan pocsékul tört, ám végül belátták, a biztonság lehet olyan fontos, mint az ülésfűtés vagy nagy hifirendszer. Az első autó egyébként, amely maximális minősítést kapott a Volvo S40-es modellje volt mindössze 5 hónappal a rendszer bevezetése után.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/