/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezt látja egy Forma-1 pilóta az autóban – videó

2016. július 03. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Nico Hülkenberg és a jelenkor technológiájának segítségével sikerült lefilmezni, hogy pontosan mire figyelnek a világ leggyorsabb négykerekű járműveit vezető pilóták menet közben, illetve mennyi ideig teszik az adott körülmények között.

A világ leggyorsabb négykerekűi között tarják számon a Forma-1-es autókat, melyeket csak a legkiválóbb reflexekkel és fizikai adottságokkal rendelkező emberek vezethetik, így mi, egyszerű földi halandók szinte el sem tudjuk képzelni, milyen információmennyiséget kell a vezetők szemének befogadnia egy-egy kör során, vagy akár csak az induláskor, esetleg boxkiálláskor.

Hogy megértsük, mennyi munkája van a pilóták agyának menet közben, a Sky Sports F1 összeállt a Force Indiával egy bemutató erejéig, melynek során a Tobii – szemmozgást kutató intézet – speciálisan felszerelt szemüvegét adták a csapat egyik vezetőjére, Nico Hülkenbergre, majd megkérték, hogy tegyen meg egy kört, szimuláljon egy rajtot és álljon ki a boxba.

A pilótának minden egyes szemmozgását infrakamerák rögzítették, majd a kapott eredményeket ráillesztették a Hülkenberg által látott képre, így jött ki az a rózsaszín pont, amely a fókuszpontot mutatja meg. Ezek alapján megállapítható, hogy bizonyos dolgokat (például tükörbe pillantani) elég csupán egyetlen tizedmásodpercig néznie a versenyzőknek, hogy a szükséges információ rendelkezésükre álljon, míg más dolgokat (például a kormány gombjait) teljesen memorizálták, hogy az azokkal való foglalkozás ne vegyen el egyetlen hasznos pillanatot sem a koncentrációból.

A rajtolásnál egészen elképesztő reakcióidő jött ki, hisz csupán 9 századmásodperccel a lámpa zöldre váltását követően már el is indult a pilóta, ami emberfeletti teljesítmény – és a futóknál egyébként szabálytalan startolásnak számít. Kanyarodás közben Hülkenberg csak a tökéletes ívre koncentrál, semmi más nem zökkentheti ki ebből, a boxkiálláskor pedig ismét csak rápillant a szükséges táblákra és kézjelekre, hogy tudja pontosan, mikor mit kell csinálni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/