/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezt látja egy Forma-1 pilóta az autóban – videó

2016. július 03. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Nico Hülkenberg és a jelenkor technológiájának segítségével sikerült lefilmezni, hogy pontosan mire figyelnek a világ leggyorsabb négykerekű járműveit vezető pilóták menet közben, illetve mennyi ideig teszik az adott körülmények között.

A világ leggyorsabb négykerekűi között tarják számon a Forma-1-es autókat, melyeket csak a legkiválóbb reflexekkel és fizikai adottságokkal rendelkező emberek vezethetik, így mi, egyszerű földi halandók szinte el sem tudjuk képzelni, milyen információmennyiséget kell a vezetők szemének befogadnia egy-egy kör során, vagy akár csak az induláskor, esetleg boxkiálláskor.

Hogy megértsük, mennyi munkája van a pilóták agyának menet közben, a Sky Sports F1 összeállt a Force Indiával egy bemutató erejéig, melynek során a Tobii – szemmozgást kutató intézet – speciálisan felszerelt szemüvegét adták a csapat egyik vezetőjére, Nico Hülkenbergre, majd megkérték, hogy tegyen meg egy kört, szimuláljon egy rajtot és álljon ki a boxba.

A pilótának minden egyes szemmozgását infrakamerák rögzítették, majd a kapott eredményeket ráillesztették a Hülkenberg által látott képre, így jött ki az a rózsaszín pont, amely a fókuszpontot mutatja meg. Ezek alapján megállapítható, hogy bizonyos dolgokat (például tükörbe pillantani) elég csupán egyetlen tizedmásodpercig néznie a versenyzőknek, hogy a szükséges információ rendelkezésükre álljon, míg más dolgokat (például a kormány gombjait) teljesen memorizálták, hogy az azokkal való foglalkozás ne vegyen el egyetlen hasznos pillanatot sem a koncentrációból.

A rajtolásnál egészen elképesztő reakcióidő jött ki, hisz csupán 9 századmásodperccel a lámpa zöldre váltását követően már el is indult a pilóta, ami emberfeletti teljesítmény – és a futóknál egyébként szabálytalan startolásnak számít. Kanyarodás közben Hülkenberg csak a tökéletes ívre koncentrál, semmi más nem zökkentheti ki ebből, a boxkiálláskor pedig ismét csak rápillant a szükséges táblákra és kézjelekre, hogy tudja pontosan, mikor mit kell csinálni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/