/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Harmincezres fordulaton pörög a világ legkisebb Wankel-motorja – videó

2022. június 30. 11:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Könnyedén elfér az ember tenyerében, mégis 0,7 lóerős a legkisebb működő Wankel-motor. A bolygódugattyús egységet hihetetlen magas fordulaton pörgetik meg és közben hallgathatjuk a működési elvből fakadó híresen selymes ordítását is.

Ugyan nem reformálta meg az autózást a Wankel, azaz bolygóműves motor, a technológia rajongói és a Mazda továbbra sem mondott le róla, így időről idődre érdekes dolgokat találhatunk a témában.

Most egy mindössze 0.0024 liter lökettérfogatú egységet sikerült elkészíteni és működésre bírni, ráadásul méretéhez képest igen szép, 0,7 lóerős (0,5 kW) teljesítménnyel. Mindehhez 30 ezres percenkénti fordulatszám társul, amit a jellegzetes búgó hang is kísér – már amikor sikerül hosszabb ideig járatni.

A Toyan gyártmányú kis aggregát nem épp szériagyártott termék, így igencsak kényes darab, a videó során is többször lefulladt és finomhangolni kellett, mire végül méréseket lehetett rajta végezni. Ettől függetlenül szép eredmény született, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a híres kétkamrás (két rotoros) 13B kódnevű, 1.3 literes Mazda Wankelhez képest 545 ezerszer kisebb, mégis arányaiban kb. 2,7-szer erősebb.

Hogy mire jó egy ilyen minimotor, arra nem kaptunk választ, de akit érdekel, 499 amerikai dollárért (188 ezer forintért) szert tehet egyre.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/