/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Yamaha hidrogénes V8-as motort fejleszt a Toyotának

2022. február 24. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

A Yamahában 3,6%-os részedéssel bíró Toyota személyautókban használható, 5,0 literes V8-as hidrogén belsőégésű motor kifejlesztésével bízta meg a Yamahát, amelynek alapja a Lexus RC F prémium sportkupéban szolgáló egység. Japánban ugyanis a Toyota és vele együttműködő autóipari vállalatok közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy bővítsék a belső égésű motorok üzemeltetésére alkalmas üzemanyagok számát.

Még tavaly novemberben jelentette be a Toyota, a Subaru, a Mazda, a Kawasaki és a Yamaha, hogy  közösen dolgoznak majd a nagy múltú belső égésű motorok üzemanyag-választékának bővítésén, amelynek célja a karbonsemlegesség elérése. A Toyota addigra már komoly tapasztalatokat szerzett a versenypályán is egy belsőégésű hidrogén motorral hajtott Corolla versenyautóval, egy hónappal később pedig leleplezte a hidrogén belsőégésű motor hajtotta GR Yaris koncepcióautót. Az együttműködő partnerek már novemberben megmutatták a V8-as hidrogénmotort, amelyet a Yamaha fejlesztett a Toyota számára, a motor teljesítménye és paraméterei kapcsán azonban akkor még nem sokat árultak el.

A Yamaha mostani bejelentéséből ugyanakkor kiderül, hogy az egység a Lexus egyik legnépszerűbb sportmodelljében, az  RC F prémium sportkupéban szolgáló 5,0 literes egységre épül. A Yamaha mérnökei ugyanakkor a nagyteljesítményű motor több pontján, többek között az injektorokon, a hengerfejeken, és a szívócsonkon is módosításokat eszközöltek,  az immáron hidrogén belsőégésű motor motor így akár 450 lóerőt is leadhat 6800-as fordulatszámon, maximális forgatónyomatéka pedig 540 Nm, amit már 3600-as fordulatszámon képes elérni.

A hidrogén érdemei: nem csupán a benzin helyettesítője

Toyota_Yamaha_5_literes_V8_hidrogen_motor_1A Yamaha körülbelül öt éve kezdett el hidrogénmotort fejleszteni autókhoz. Takeshi Yamada, a műszaki kutató- és fejlesztési központ autóipari fejlesztési részlegének munkatársa, és nem mellesleg a hidrogénmotort fejlesztő csapat tagja elmondta, hogy a projekt előrehaladtával kezdte igazán érezni az erőforrásban rejlő lehetőségek mélységét.

Fontos megjegyezni, hogy Yamada és a csapat nagy hangsúlyt fektetett a fejlesztési folyamat során az úgynevezett Kanno Seinóra, ami érzéki, vagy izgalmas teljesítményt jelent. Yamada a különleges, nyolc az egyben kipufogócsonkból érkező harmonikus, nagyfrekvenciájú dallamokat emeli ki példaként.

Ő és mérnöktársai hisznek a teljesen hidrogénüzemű motorokban rejlő lehetőségekben. A fokozatosan bővülő partnerhálózattal együttműködve Yamada kétségtelenül úgy érzi, hogy fél lábbal már átlépték a küszöböt a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása felé vezető ajtón. Azt, hogy a most bemutatott V8-as 5.0 literes 480 lóerős hidrogén belsőégésű motor milyen modell szíve lehet majd, és hogy erre a jövőbeni modellre Toyota vagy épp Lexus logó kerül-e, egyelőre nem tudni, ám az egyértelműnek tűnik, hogy különösen izgalmas fordulatot hozhat a környezetbarát sportautók piacán.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/