/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elképesztő hidrogénhajtású retró sportkocsival rukkolt elő a Hyundai

2022. július 15. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai N sportos almárkája bemutatja saját elektromos jövőképét, újabb nyomatékot adva a vállalat jövőálló emissziómentes hajtástechnológiák iránti elkötelezettségének. Az RN22e és az N Vision 74 látványos formában szemléltetik az N jövőbeli villamosítási elképzeléseit. Ez a két technológiai koncepciójármű a Hyundai Motor azon célkitűzését példázza, hogy a jövőben a zéró károsanyag-kibocsátású technológiák piacának vezető szereplője legyen.

A Hyundai Motor „négykerekű laboratóriumai” olyan koncepciójárművek, amelyeken a vállalat azon fejlett technológiai megoldásait teszteli, illetve verifikálja, amelyeket későbbi, sorozatgyártású típusokban kíván alkalmazni. Az RN22e a vadonatúj Ioniq 6 modellre és a vállalat elektromos, globális moduláris platformjára (E-GMP) épül. Az N Vision 74 ugyanakkor az elektromosjármű-technológiákat fejlett hidrogén üzemanyagcellás hajtási rendszerrel társítja. A Hyundai N márka első hidrogénhajtású koncepciójárműveként arra keres választ, hogy hogyan menthető át a vezetés élménye a villamosítás korába.

Az RN22e és az N Vision 74 tanulmányautókat az egyes technológiai megoldások tesztelésére és verifikálására használják a Hyundai mérnökei, hogy aztán a bennük alkalmazott technológiákat átültethessék az N márka leendő közúti modelljeibe.

RN22e, a tisztán elektromos N modellek előfutára

Az RN22e a Hyundai N márka első olyan négykerekű laboratóriuma, amely a vállalat elektromos globális moduláris platformjára (E-GMP) épül, és mint ilyen, az N márka villamosított jövőképét, illetve fejlődési irányát jelöli ki, egyben megteremtve egy jövőbeli nagyteljesítményű elektromos modell megvalósulásának a lehetőségét.

Az RN22e tesztprogramjának célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben megvalósulhasson a Hyundai N három fő értéke, mindenekelőtt a ‘kanyarbetyár’ karakter. Az N márka születése óta tökéletesíti típusainak kanyarvételi képességeit, és ennek érdekében a legtöbb N modellt elektronikus, részlegesen önzáró differenciálművel szereli fel. Hogy az RN22e nagyobb menetkész tömegével együtt is fokozott ívmeneti képességet kínáljon, az N márka mérnökei egy dupla tengelykapcsolóval megvalósított nyomatékvektor-szabályozási rendszert dolgoztak ki. Az összkerékhajtású RN22e a különböző üzemmódoknak megfelelően optimalizálja a nyomatékelosztást, így a vezető meghatározhatja az első, illetve hátsó tengelyre jutó hajtóerő mértékét.

Az RN22e négydugattyús monoblokk féknyergei és 400 mm átmérőjű hibrid féktárcsái a nagyteljesítményű elektromos hajtási rendszer extra tömegével is megbirkóznak. Az RN22e-t egyedi N Sound+ hangzással vértezték fel, a rendszer külső és belső hangszórókon keresztül erősíti a sportos vezetési érzetet. Ezen túlmenően az N e-shift váltóvezérlés az N Sound+ hangzással összehangolva biztosítja a szükséges rezgéseket és váltási érzetet.

Azáltal, hogy az Ioniq 6 Streamliner formavilágát alkalmazza, az RN22e az új akkumulátoros elektromos modell kedvező aerodinamikai jellemzőit is megörökölte. Ezt a maximális menetteljesítmények érdekében a Hyundai N tervezői a motorsportból átemelt részletekkel gazdagították. A csekély szabad hasmagasság és a hangsúlyos, erőtől duzzadó kerékívek széles, robusztus kiállást eredményeztek. A tervezők megőrizték az Ioniq 6 alapvető formavilágát, ugyanakkor a lökhárító alsó része sportos kialakítást kapott. Ezek az esztétikai megoldások egyben az RN22e hűtési és aerodinamikai teljesítményét is javították.

A 4915 mm hosszú, 2023 mm széles és 1479 mm magas RN22e maximális teljesítménye (első és hátsó villanymotor együtt) 430 kW / 584 LE, össznyomatéka pedig 740 Nm. A jármű végsebessége 250 km/óra.

N Vision 74

A Hyundai Motor hagyatékából ihletet merítő N Vision 74 egy nagyteljesítményű hidrogén üzemanyagcellás elektromos koncepciójármű. Ami az N Vision 74 formavilágát illeti, az a legendás dizájner, Giorgetto Giugiaro nevéhez fűződő 1974-es tanulmányautó: a Hyundai Pony Coupe előtt tiszteleg. Ebből a koncepciójárműből fejlesztették ki a Hyundai első sorozatgyártású sportautójának prototípusait. Noha a modell végül nem került gyártásba, karaktere az egész vállalat személyiségét meghatározta.

Az N Vision 74 letisztult felületei, dinamikus arányokkal felvértezett sziluettje és egyedi kialakítású B-oszlopa mind az 1974-es Pony Coupe tanulmányautót idézik. A Hyundai formai hagyatéka sportos hangvételben lép át az elektromobilitás korában, létrehozva az N Vision 74 tanulmányt. A futurisztikus hangulatot a parametrikus pixelvilágítás erősíti tovább.

Az N Vision 74 az eredeti Pony Coupe tanulmány merészségét felfokozott formában ülteti át a Hyundai jövőbeli dizájnfilozófiájába. A vezetőközpontú belső környezet ízlésesen kombinálja a múltidéző, tradicionális stíluselemeket a modern formai részletekkel. Jó példa erre a digitális műszeregység és az analóg nyomógombok társítása.

A 4952 mm hosszú, 1995 mm széles, 1331 mm magas, 2905 mm tengelytávú N Vision 74 a Hyundai történetének első fejlett hidrogén üzemanyagcellás tanulmányautója. Mivel az N Vision 74 hajtásáról az üzemanyagcellás rendszer és az akkumulátoros elektromos rendszer egyszerre gondoskodik, javul a konfiguráció hűtési hatásfoka; ugyanakkor menetkörülményektől függően a két erőforrás egymástól függetlenül is működtethető. A mérnökök két villanymotort helyeztek el a hátsó tengelyen, amelyeken keresztül pontosabb nyomatékvektor-szabályozás valósítható meg, ami pedig precíz ívmeneti viselkedést eredményez.

Az N Vision 74 hátsó kerekeire több mint 500 kW teljesítmény zúdul rá (680 LE), s nyomatékból is van bőven, 900 Nm. A 800V rendszerű akkumulátor kapacitása 62,4 kWh. A hidrogéntartályokba 4,2 kilogramm hidrogén tankolható, mindössze 5 perc alatt. Az N Vision 74 250 km/órás sebességre képes, a hatótávolsága pedig több mint 600 kilométer.

Az N márka a villamosítás korában is hű marad alapvető filozófiájához. A fejlesztés első nagy lépéseként a Hyundai Motor 2023-ban világszerte forgalomba hozza első elektromos N sportmodelljét, az Ioniq 5 N-t. Erről az első elektromos sportautóról a későbbiekben közölnek részleteket.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/