/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kötelező az alternatív üzemanyag infrastruktúra

2014. október 29. 19:00   |   Autoblog
címkék:  

Az MGKKE üdvözli, hogy az Unió hivatalos lapjában tegnap megjelent 2014/94/EK irányelv az alternatív üzemanyagok töltőinfrastruktúrájának kiépítésére jó alapot biztosíthat a hazai fejlesztések arányos és célszerű egyensúlyának megtartásához, megfelelő keretet nyújthat például a Jedlik Ányos terv irányainak meghatározásához is.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület üdvözli a régóta formálódó irányelv megjelenését, mely végre egyértelmű feladat elé állítja mind a szabályozói és jogalkotói oldalt, mind pedig a gazdasági szereplők számára egyértelmű lehetőséget biztosít. Az alternatív üzemanyaggal hajtott járművek számára meg kell teremteni a korlátozások nélküli közlekedés lehetőségét ahhoz, hogy Európa közlekedése lebonthassa a ma még nyomasztó, 94 %-os kőolaj függőségét, amely nem mellesleg az Unió számára napi 1 milliárd euro import költséget eredményez. A bio- és földgáz alapú közlekedés bizonyítottan minden közlekedési eszköz számára gazdaságos és tiszta alternatívát nyújt, mely nem csak az üzemeltetőnek, de tiszta emissziójának köszönhetően a környezet számára is rendkívül előnyös, alacsony széndioxid és károsanyag-kibocsátásának, valamint csendes üzemének eredményeként.

A döntésnek köszönhetően a CNG üzemű járművek 2020-ra már gondtalanul tölthetőek lesznek az EU bármely városában, elővárosában és sűrűn lakott területein, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a CNG járművek utazásra is alkalmassá válnak. A fő európai gerinchálózaton, vagyis a legfontosabb európai autópályákon 2025-ig kell megvalósítani egy megfelelő sűrűségű CNG és LNG (CNG-nél sűrűbb, cseppfolyós földgáz) töltőállomás hálózatot is. Eközben biztosítani kell, hogy az üzemanyag árazása a jármű tulajdonosok számára maradjon vonzó, a kőolaj alapú üzemanyagokról megvalósulhasson az áttérés.

Az Európai Unió Parlamentje és Bizottsága döntött a tüzelőanyagcellás járműveket kiszolgáló hidrogén töltőinfrastruktúráról is, habár e döntés értelmében a tagállamok határozhatnak arról, kiépítik-e azt, vagy sem.

Az eddigi vizsgálatok, demonstráló programok beigazolták a környezeti terhelés csökkentésére irányuló elvárásokat, a széles elterjedéshez azonban egységes politikára van szükség. Az irányelv egyértelműen fogalmaz, a tagállamokban meg kell valósítani egy kényelmesen elérhető töltőinfrastruktúra megvalósulását és ennek érdekében olyan nemzeti keretprogram kidolgozására van szükség, mely előmozdítja a töltőállomások létrejöttét.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/