/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Már épül a hidrogénhajtású szárnyashajó

2022. február 11. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

Az Emirates Team New Zealand hidrogénhajtású szárnyashajójának prototípusa a márciusi vízre bocsátása előtti komplex készültségének utolsó szakaszában van. A hajó építése 2021 augusztusában kezdődött a csapat North Shore-i összeszerelő üzemében, a munkálatok az utolsó szakaszban vannak, és a Toyota által szállított hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajtáslánc telepítése folyamatban van a csapat bázisán, az aucklandi Viadukt kikötőben.

A Toyota égisze alatt futó ETNZ Hydrogen projekt fontos volt az Emirates Team New Zealand számára, akik az Amerika Kupa címvédőjeként elkötelezték magukat amellett, hogy a tiszta technológiákon keresztül mozdítsák elő a hidrogén-innovációt a tengeri iparban.

A szárnyashajó prototípus hossza 10 méter, vízkiszorítása hozzávetőlegesen 5200 kg, utazósebessége 30-35 csomó, végsebessége pedig 50 csomó körül lesz, és 6 fős legénységet szállít. Hatótávolsága 150-180 km között lesz, a hidrogén üzemanyagcellák által táplált 400 V DC rendszer pedig nagyjából 440 kW csúcsteljesítményt biztosít.

„Egy ilyen projekt nem egyszerű, beszállítók és alkatrészek széles körét kellett összehoznunk ehhez a prototípushoz, amelyek egyes részei úgy néznek ki, mintha a Vissza a jövőbe című filmből származnának. A Toyota új-zélandi leányvállalata és a japán anyavállalat is komolyan kivette a részét a projektből, hiszen tőlük származnak a 2 x 80 kW-os, előszériás Toyota hidrogén üzemanyagcellák. A Global Bus Ventures biztosította a hidrogénes hajtáslánc tervezését és integrációját, a Gurit pedig értékes partner volt a kompozit anyagok és a tervezés terén.” – avat be –Geoff Senior projektmenedzser.

A prototípus fedélzetén a Hexagon Purustól származó négy hidrogéntartály 33 kg hidrogéngázt tárol 350 bar nyomáson, míg a meghajtás a szárnyakba ágyazott Mercury légcsavarokon keresztül történik. Az Emirates Team New Zealand tervezőcsapata által megalkotott szárnyak nagyrészt az AC75 technológián alapulnak, a menetmagasság szabályozására használt Autopilot pedig az ETNZ szabadalmaztatott technológiája, amelyet a gyártásban lévő új AC40 hajókban alkalmaznak.

A prototípus várhatóan jövő hónapban áll szolgálatba, és alapos próbáknak vetik majd alá a tengeren, hogy a hajó felemeléséhez és repüléséhez szükséges minden komplex rendszer készen álljon. A Toyota által támogatott ETNZ Hydrogen projekt szerves támogatója az Emirates Team New Zealand Fenntarthatósági Nagykövete és korábbi igazgatósági elnöke, Sir Stephen Tindall, aki a projekt finanszírozásának támogatása mellett hiszi, hogy a stratégiailag tiszta hidrogén Új-Zéland zöld fenntarthatóságának nagyon fontos része lesz a jövőben.

„A zöld hidrogén megújuló energiákból származik, például szél-, nap- és vízenergiából. Amennyiben hidrogént használnak a hajók hajtására, az egyetlen melléktermék a víz. Úgy gondolom, hogy az Emirates Team New Zealand által végrehajtott ambiciózus lépésünk a hidrogénhajók felé új utakat nyit a motoros hajtású járművek számára, akárcsak a tengeri szárnyashajózás forradalmának elindítása. Alig várom, hogy a következő 20 évben több millió hidrogénhajtású járművet és hajót láthassak minden fronton.” – lelkesedik Tindall.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/