/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mechanikus napraforgók termelnek áramot a Toyotának

2023. február 15. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

Pirkadatkor kinyílnak, fejükkel követik a nap járását, majd alkonyatkor összezárják szirmaikat: a Toyota nyugat-virginiai gyárában telepített, innovatív napelemes rendszer elemei megannyi óriási virágként díszítik a tájat.

Amikor Allen Ginsberg 1965-ben megalkotta a flower power fogalmát, az az erőszakmentességben rejlő erőre, a béke hatalmára utalt. Napjainkban egy másik, világméretű konfliktust: az emberi társadalmak és természeti környezetük közötti inkompatibilitást kell harmonikussá, kiegyensúlyozottá szelídítenünk, és ebben megint csak szerephez jut a flower power – igaz, ezúttal nem szimbolikus, hanem (majdnem) konkrét értelemben.

A Toyota nyugat-virginiai (USA) gyártólétesítményének látogatóit mostantól a bejárat közelében felállított, hatalmas virágok fogadják. Rövid, tömzsi szárukon nyugvó fejük szorgalmasan követi a nap útját az égbolton, hogy csillogó fekete szirmaikat lehetőleg mindig merőlegesen érjék a napsugarak. A SmartFlower ugyanis egy olyan intelligens napelemes berendezés, amely három tengely mentén mozgatható szolárcelláival a lehető legjobb hatásfokú energiatermelésre képes, használaton kívül (azaz napnyugtától napkeltéig) pedig összezárja „szirmait”, így nem csak környezetvédelmi, de esztétikai és fizikai értelemben is minimális lábnyommal rendelkezik. A megoldás ráadásul öntisztító: a szirmok élét finom sörtesor szegélyezi, amely nyitáskor és záráskor lesöpri a port és egyéb szilárd lerakódást a felületről. Ezek a megoldások mind azt eredményezik, hogy a rendszer maximális hatásfokon üzemelhet.

Műszaki szempontból egy-egy ilyen „virág” éves szinten 4000-6200 kWh termelésére képes, csúcsteljesítménye 2,50 kWp. Emellett kompakt és könnyű: egy egység tömege 767 kg, telepítéséhez pedig elegendő egy 5x5x5 méteres tér. A rendszer széles hőmérsékleti tartományban üzemképes, erős szél esetén pedig automatikusan biztonsági pozícióba áll.

Az innovatív és látványos e-virágok mellett a Toyota nyugat-virginiai létesítményében egy hagyományos napelemes rendszer is üzemel, méghozzá a legnagyobb az államban. Az épületek mögött felállított szolárpark 2,6 MW energiát képes megtermelni, ami elegendő volna 400 háztartás működtetéséhez, ebben az esetben pedig évente mintegy 1800 tonnával csökkenti a négyhengeres benzinmotorokat, sebességváltókat, valamint hibrid hajtásláncokat összeszerelő üzem CO2-kibocsátását. Az öt elektromos napraforgó nem a gyártást, hanem a munkavállalók kiszolgáló létesítményeit látja el energiával, a munkavédelmi ruházati központtól kezdve a hitelszövetkezeti irodán át az orvosi ellátóig. Ezeken felül a céges parkolóban három elektromosjármű-töltőpontot is az e-virágokról tudnak üzemeltetni.

A megújuló energia használata mellett más módon is tesz a környezet védelméért a Toyota West Virginia: a telephelyen erdős és mocsaras élőhelyeket, beporzóbarát mezőt, valamint a környéken őshonos denevér- és madárfajok megtelepedését és szaporodását elősegítő infrastruktúrát alakítottak ki, és ezzel elnyerték a természetes élőhelyek megőrzését és helyreállítását szorgalmazó és támogató Wildlife Habitat Council non-profit szervezet Ibis-díját. Ezt az elismerést kifejezetten a pandémia hívta életre 2020-ban, és olyan programokat ismernek el vele, amelyek a munkakörülmények megváltozása, a lezárások és karanténok ellenére töretlen lelkesedéssel és lendülettel folytatták természetvédelmi tevékenységeiket.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/