/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mindenkinél olcsóbban gyártana akkumulátort a Toyota vegyesvállalata

2021. július 28. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Néhány éven belül a világ legnagyobb akkumulátor-gyártójává válhat a Toyota és a Panasonic vegyesvállalata, a 2020 eleje óta tevékenykedő Prime Planet Energy & Solutions. Ehhez olyan mértékben készülnek forradalmasítani az iparágat, ahogy annak idején a Toyota tette az autóiparral.

Kevés iparág létezik, amely olyan hatalmas növekedésen ment volna keresztül, mint az akkumulátorgyártás, a termékek minőségét és mennyiségét figyelembe véve éppúgy, mint az iparági szereplők számát és értékét tekintve. A közlekedés globális villamosításának köszönhetően exponenciálisan nő a kereslet a modern akkumulátorok iránt, olyannyira, hogy a felvevőpiac kezdi teljesítőképessége határára taszítani a gyártókat. A további fejlődéshez innovatív szemléletre, a normák teljes körű újraalkotására van szükség – és pontosan ez teheti a világ legnagyobb szereplőjévé a Toyota Motor Corporation és a Panasonic Corporation közös vállalkozását, a Prime Planet Energy & Solutions-t.

Az autóipari óriás és az akkumulátorgyártás egyik legnagyobb szaktekintélye 2019 végén jelentette be, hogy vegyesvállalatot alapítanak. A Prime Planet Energy & Solutions már 2020 legelején megkezdte működését, és a vállalat vezetője, Hiroaki Koda már az első pillanatban megfogalmazta első és legfontosabb középtávú célját: hogy 2022-re 50 százalékkal csökkentse az akkumulátorok árát, és ezzel költséghatékonyságban megelőzze a piac két jelenlegi meghatározó szereplőjét: a kínai CATL-t és a koreai LG Energy Solution-t.

Az akkumulátorgyártás két fő költségtényezője a nyersanyagok, illetve maga a gyártási folyamat. Az előbbi teszi ki az akkumulátorok árának a 60 százalékát, ráadásul az egyre intenzívebb kereslet miatt a lítium, a kobalt és egyéb anyagok ára folyamatosan és drasztikus mértékben emelkedik. Hiroaki Koda és munkatársai azonban már a vállalat rövid, másfél éves működése során is rengeteg kiaknázatlan fejlesztési potenciált találtak a nyersanyagok kitermelése, szállítása és raktározása terén. A fejlesztés, a termelés, illetve az infrastrukturális feltételek megteremtésével járó beruházások jelentik a másik nagy költségtényezőt: itt az autóiparból ismert megoldásokkal, például szabványosítással, egyszerűsítéssel lehet javítani az üzemi hatásfokot.

Ezen módosítások révén Koda-szan szerint rövid távon tízszeresére növelhetik a Prime Planet jelenlegi termelékenységét, hosszú távon pedig akár a húszszoros fejlesztést is elképzelhetőnek tartja. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy vezető szereplővé emelkedhessenek azon a globális akkumulátorpiacon, amelynek összértéke az SNE Research előrejelzése szerint 2030-ra elérheti a 352 milliárd dollárt.

A Prime Planet egyébként már most is globális piacvezető (25% körüli részesedéssel) a hibrid akkumulátorok gyártása terén, a villanyautókhoz szükséges, nagy kapacitású akkumulátorban azonban jelenleg az említett két fő versenytársa, a CATL és az LG birtokolják a piac több mint 50 százalékát.

A Prime Planet az idén áprilisban véget ért pénzügyi évben 1,4 millió hibrid és elektromos jármű számára gyártott akkumulátort. Idén további gyártósorokat indítanak be Japánban és Kínában, 2022-től pedig további félmillió hibrid gépkocsit fognak ellátni akkumulátorral.

A cég legnagyobb felvevő partnere saját anyavállalata, a forgalom felét kitevő Toyota Motor Corporation. Az autógyártó 2030-ra meg kívánja négyszerezni részben vagy teljesen elektromos hajtású járműveinek eladásait (a jelenlegi éves mintegy 2 millióról közel 8 millió darabra.) Ezzel párhuzamosan a Prime Planet-nek harmincszorosára kell növelnie jelenlegi akkumulátor-gyártó kapacitását. Az autóipar azonban csak akkor tudja a tervek szerint növelni elektromosjármű-gyártását, ha megfelelő áron tudják kínálni az emissziómentes gépkocsikat, ennek pedig meghatározó feltétele a kedvező árfekvésű akkumulátor.

Hiroaki Koda ígérete szerint 2025-re 65-70 százalékkal olcsóbbak lehetnek a Prime Planet autóipari akkumulátorai, mint ma.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/