/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új elektromos versenyterepjárót épített a Cupra

2021. szeptember 13. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

A Cupra Tavascan Extreme E Concept tisztán elektromos hajtásrendszerű versenyterepjáró a márka Extreme E kalandjának következő állomása, egyben kitekintés a jövőbeni sorozatgyártású Tavascan formai nyelvezetére.

A Cupra Tavascan Extreme E Concept teljes egészében újszerű külső formavilágát száz százalékban Cupra-gének és a természetes anyagválasztás teljeskörű megközelítése jellemzi – egyszerre növelve hosszútávú fenntarthatóságát és adaptálhatóságát, illetve könnyítve szerelhetőségét.

Az újdonság első és hátsó kialakítása egyaránt jelentősen megváltozott az Extreme E sorozat első szezonjában induló versenyautóéhoz képest. Újdonságnak számítanak többek között a háromszög-fényszórók mindkét oldalon hármas csoportba rendezett grafikája. A világítás 3D-nyomtatott szerkezeti elembe építve jelenik meg.

A 3D-nyomtatott alkatrészek használata hatékonyabb megoldás, mivel mindössze hat óra alatt legyárthatók, s a csapat így különösen gyorsan alkalmazkodhat a változásokhoz. Legyen éppen szó ütközésről vagy a világítás pozíciójának módosításáról, az alkatrészek nagyon rövid idő alatt, illetve körülményes és költséges szerszámok használata nélkül dolgozhatók át.

Az Extreme E versenysorozat azonban a környezettudatosság növeléséről is szól, s a Cupra Tavascan Extreme E Concept e tekintetben is tágítja a határokat. A lennövényből kinyert lenszálakat a karosszériaszerkezetben, a szénszál erősítésű műanyag (karbon) alkatrészek kiváltásával jelentősen mérsékelhető a jármű környezetkárosító hatása. Mindez a menetteljesítmények kárára kötött kompromisszumok nélkül érhető el, miközben az anyag ugyanúgy megmunkálható, a mérnökök által kívánt formák és lekerekítési sugarak szerint. Olyan technológia, amely a sorozatgyártású gépkocsikra is könnyen adaptálható.

Átdolgozott karosszériájának fényezése és dekorációja is nagyban hozzájárul, hogy a Cupra Tavascan Extreme E Concept mindenkor jól észrevehetően kitűnik környezetéből, járjon épp sarkvidéki tájon, sivatagban, gleccserek között vagy tengerparton. A tisztán elektromos hajtásrendszerű versenyterepjárót réztónusú motívumok díszítik, mégpedig a jól ismert Cupra logó, a tájban haladó autó mozgásának hatását erősítő mintázati textúra és dinamikus vonalak, valamint az átfedésben megjelenő, erőteljes térhatást keltő Cupra embléma formájában.

A Tavascan Extreme E Concept 54 kWh energiatároló képességű akkumulátorral készült, amely az optimális hátsó tömegeloszlás érdekében a cockpit mögött helyezkedik el. A versenygép a versenysorozat szabályzatának megfelelően álló helyzetből mintegy 4 másodperc alatt gyorsít fel 100 km/órás tempóra.

A Cupra már a kezdetektől az Extreme E sorozat résztvevője, ahol erőit fő partnerével, az ABT Sportsline csapatával egyesítve az első autómárkaként jelentette be indulását. Az Extreme E versenysorozat a Cupra elektromossá alakítási kutatásait is segíti, miközben egyszerre támogatja a hajtásrendszerek elektromossá alakítását, a hosszú távú fenntarthatóságot és a nemek közötti egyenlőséget.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/