/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Villamos energiát termel a Goodyear új abroncsa

2015. március 03. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

A Goodyear az idei Genfi Autószalonon egy olyan futurisztikus abroncsot mutatott be, amely saját maga képes villamos energiát termelni. Ez a gumiabroncs képes a keletkező nyomást és hőt villamos energiává alakítani.

Ahogyan a globális piacon növekszik az elektromos autók iránti kereslet, az ilyen jellegű innovációk várhatóan szerepet fognak játszani a mobilitás jövőjével kapcsolatban zajló tárgyalásokon. Az abroncs tisztán koncepciós fejlesztés, azért tervezték, hogy a társaság innovációs gondolkodási folyamatának része legyen. A vállalat egyelőre nem tervezi, hogy a gumiabroncsot piacra dobja.

A koncepció-abroncs által termelt villamos energia az autó hibrid erőátviteli berendezéseinek akkumulátorait, valamint az egyéb fedélzeti eszközöket táplálja. A gumiabroncs kétféle anyag segítségével termel villamos energiát:

A termoelektromos anyagok – az ultra-fekete textúrának köszönhetően statikus állapotban a fény- és hőelnyelésből, mozgás közben a gördülésből származó, az abroncs belsejében keletkező – hőt alakítják át villamos energiává;

A piezoelektromos anyagok az abroncs szerkezeti deformációjából és a rezgésekből származó nyomást alakítják át villamos energiává.

Az érzékelők egy 3D-s hálózatot alkotnak, ez képezi a gumiabroncs belső szerkezetét. Ez a struktúra megtartja az autó súlyát defektes abroncs esetén, ami a RunOnFlat technológiában egy alternatív megközelítést jelent. További jellemzői a felületén lévő nagy vízelvezető csatorna, amely csökkenti a vízen felúszás veszélyét, és az egyedi zajelnyelő futófelület.

Az abroncs pusztán koncepciós fejlesztés, és nem kerül sorozatgyártásra. Célja az, hogy szakmai vitát gerjesszen, illetve hogy lehetővé tegye a mérnökök számára, hogy kitörjenek a megszokott sémákból.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/