/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a legtisztább üzemű pápamobil

2020. október 13. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Miután Ferenc pápa közismerten elkötelezett híve a globális környezetvédelemnek, a Toyota egy melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás Mirait ajándékozott a Szentatyának, amelyet kifejezetten az ő mobilitási igényeinek megfelelően alakítottak át.

A katolikus egyház fejét évszázadokon keresztül hordszéken (sedia gestatoria) szállították hivatalos megjelenései során. A 12 férfi által hordozott, díszes trónust II. János Pál pápa beiktatásakor, 1978-ban vonultatták vissza, és bár az egyházfők már ezt megelőzően is mutatkoztak gépkocsikban, hivatalosan ekkor született meg a pápamobil.

Az évtizedek során teherjárművektől városi kisautókig a legváltozatosabb járművek szolgáltak a különlegesen átalakított pápamobil alapjául: az aranyozott, hófehér járművekben rendszerint egy emelt platformon foglal helyet a pápa, hogy a felvonulások alkalmával fogadhassa a hívek köszöntését.

A több tucat jármű között voltak terepjárók, páncélozott limuzinok és kisbuszok, ám egyik sem volt annyira környezetbarát, mint az az autó – pontosabban az a két autó – amelyet a Toyota és a japán püspöki konferencia közösen ajándékozott a Vatikánnak.

Ferenc pápa nem először találkozik a hidrogén üzemanyagcellás technológiával, hiszen amikor 2019 novemberében Nagaszakiba és Tokióba látogatott, szintén egy Toyota Mirai alapokra épülő pápamobilon utazott.

Őszentsége jellemzően nem kedveli a hivalkodást; a mindennapokban rendszerint tömegközlekedéssel vagy a vatikáni flottából kölcsönzött, átlagos ferdehátú autókkal utazik. A Toyota Mirai azonban előremutató hajtásláncával és zéró károsanyag-kibocsátásával a fenntartható közlekedés ma létező legfejlettebb eszköze. Ez pedig összecseng Ferenc pápa környezetvédelmi törekvéseivel.

A Toyota mérnökei a pápamobiloknál szokásos átalakításoknak vetették alá az autót. Úgy módosították az autó hátsó kialakítását, hogy Ferenc pápa ülve és állva egyaránt kényelmesen, a hívek tekintetétől kísérve utazhasson; az emelt üléshez praktikus lépcső segítségével léphet fel. Emellett az autót LED-es világítási rendszerrel szerelték fel, a kerékdobokon a Vatikán diplomáciai lobogóit helyezték el, a puritán, fehér felületeket a Vatikán aranyozott címere díszíti.

Ferenc pápa kifejezetten érdeklődik a globális környezetvédelem iránt, és ezzel kapcsolatos gondolatait már 2015-ben megosztotta a ‘Laudati si’ című enciklikában. Meggyőződése szerint meg kell óvnunk Földünket és a minket körülvevő világot, és életmódunk átalakításával megmenthetjük ‘közös otthonunkat’. A Toyota Mirai kiválóan beleillik ebbe az elképzelésbe.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/