/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ első hidrogénhajtású hiperautója

2022. június 24. 15:15   |   Autoblog
címkék:  

Bemutatkozott a Viritech Apricale, a világ első hidrogénhajtású hiperautója, amely agilitás tekintetében a robbanómotoros hipersportautók szintjén áll, villanyhajtása révén azonban reszponzívabb azoknál. Egyedülálló a maga nemében, ugyanis mindössze 1 tonnát nyom és nem bocsájt ki káros anyagot, a fenntartható utazás új formáját képviseli,

Az Apricale-ba beszerelt hidrogén üzemanyagcellás rendszer a jelenleg ismert leghatékonyabb és legnagyobb teljesítményű rendszer a világon. A több száz kW-os üzemanyagcellákhoz ultranagy teljesítményű AMTE Power lítium-ion cellák és a Viritech szabadalmaztatás alatt álló Tri-Volt energiamenedzsment rendszere kapcsolódik. Míg az autó mozgatásához szükséges energiát az üzemanyagcellák termelik meg, az akkumulátor gyorsításnál és dinamikus vezetésnél további teljesítménnyel szolgál és a regeneratív fékezés során visszanyert mozgási energiát is tárolja.

A Viritech mérnökei a hidrogén tárolási problémáira is megoldást találtak. Eddig, hogy a tartályok kibírják a 700 baros nyomást, 5 kilogramm hidrogén tárolásához 100 kilogrammos tartályra volt szükség. Az ugyancsak szabadalmaztatás alatt álló Graph-Pro technológiának köszönhetően azonban a könnyű kompozit anyagokból készült tartályok az Apricale önhordó vázának szerves részét képezik és a tömegük jóval alacsonyabb.

A karbontestű Apricale hatótávolsága 5,4 kg hidrogénnel 560 kilométer, saját tömege pedig mindössze 1 tonna, így nem sújtják az átlagosan kétszer nehezebb villany sportautók kezelhetőségi nehézségei. Úgy viselkedik az úton, mint egy klasszikus középmotoros szupersportkocsi; minimális terhelésváltások mellett terelgethető és szélvész gyors.

A Pininfarina által tervezett gépben két villanymotort találunk, egyenként 400 kW (544 LE) teljesítménnyel, a gyorsulás így 2 másodperc alatti, a végsebesség pedig meghaladja a 322 km/órát.

A Viritech Apricalét a Pininfarina stúdió tervezte és a kisszériás, 25 darabos gyártásról is ő fog gondoskodni. A csodaszámba menő hidrogénhajtású hiperautó 2024-ben kerülhet az utakra, de még nem tudni, mennyibe fog kerülni. Most 1,5 millió fontos árról beszélnek, ami még emelkedhet.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/