/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ első hidrogénhajtású hiperautója

2022. június 24. 15:15   |   Demcsák Gergely
címkék:  

Bemutatkozott a Viritech Apricale, a világ első hidrogénhajtású hiperautója, amely agilitás tekintetében a robbanómotoros hipersportautók szintjén áll, villanyhajtása révén azonban reszponzívabb azoknál. Egyedülálló a maga nemében, ugyanis mindössze 1 tonnát nyom és nem bocsájt ki káros anyagot, a fenntartható utazás új formáját képviseli,

Az Apricale-ba beszerelt hidrogén üzemanyagcellás rendszer a jelenleg ismert leghatékonyabb és legnagyobb teljesítményű rendszer a világon. A több száz kW-os üzemanyagcellákhoz ultranagy teljesítményű AMTE Power lítium-ion cellák és a Viritech szabadalmaztatás alatt álló Tri-Volt energiamenedzsment rendszere kapcsolódik. Míg az autó mozgatásához szükséges energiát az üzemanyagcellák termelik meg, az akkumulátor gyorsításnál és dinamikus vezetésnél további teljesítménnyel szolgál és a regeneratív fékezés során visszanyert mozgási energiát is tárolja.

A Viritech mérnökei a hidrogén tárolási problémáira is megoldást találtak. Eddig, hogy a tartályok kibírják a 700 baros nyomást, 5 kilogramm hidrogén tárolásához 100 kilogrammos tartályra volt szükség. Az ugyancsak szabadalmaztatás alatt álló Graph-Pro technológiának köszönhetően azonban a könnyű kompozit anyagokból készült tartályok az Apricale önhordó vázának szerves részét képezik és a tömegük jóval alacsonyabb.

A karbontestű Apricale hatótávolsága 5,4 kg hidrogénnel 560 kilométer, saját tömege pedig mindössze 1 tonna, így nem sújtják az átlagosan kétszer nehezebb villany sportautók kezelhetőségi nehézségei. Úgy viselkedik az úton, mint egy klasszikus középmotoros szupersportkocsi; minimális terhelésváltások mellett terelgethető és szélvész gyors.

A Pininfarina által tervezett gépben két villanymotort találunk, egyenként 400 kW (544 LE) teljesítménnyel, a gyorsulás így 2 másodperc alatti, a végsebesség pedig meghaladja a 322 km/órát.

A Viritech Apricalét a Pininfarina stúdió tervezte és a kisszériás, 25 darabos gyártásról is ő fog gondoskodni. A csodaszámba menő hidrogénhajtású hiperautó 2024-ben kerülhet az utakra, de még nem tudni, mennyibe fog kerülni. Most 1,5 millió fontos árról beszélnek, ami még emelkedhet.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/