/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Lancia Stratos rali színekben

2010. december 15. 17:16   |   Autoblog
címkék:  

A német üzletember, Michael Stoschek számára épített új Lancia Stratost hivatalosan a Paul Ricard versenypályán mutatták be a sajtónak. Az eseményen a fekete autó mellett egy klasszikus Group 4 Alitalia színekben pompázó példányt is elővezettek, ami felelevenítette a legendás előd rali sikereit. De jó lenne a rali versenyeken újra ilyen gépeket látni! Stoschek és Pininfarina az eseményen egyébiránt azt is közölte, hogy megfelelő számú érdeklődő esetén a Stratos limitált példányszámban gyártásba kerül.

Michael Stoschek
Michael Stoschek

A Lancia Stratos létezését egyébként nem másnak, mint Nuccio Bertonénak köszönhetjük. 1970-ben, a Torinói Autókiállításon leplezte le a teljes titoktartás mellett kifejlesztett Stratos Zero prototípust, amelyet egy Lancia Fulviából alakított ki. A rendhagyó formájú kreáció azonnal a show sztárja lett, de a Lancia érdeklődését nem különösebben keltette fel. Mivel a Lancia sokáig nem reagált az autóval kapcsolatban, Bertone elhajtott vele a gyárba, hogy megmutassa azt a vezetőségnek. A Stratos annyira alacsony volt, hogy simán átfért a sorompó alatt, a biztonsági őrök nem tudták megállítani. Bertonét ezek után fogadták a Lanciánál.

Néhány hónappal később a Lancia megbízta Bertonét és Marcello Gandinit egy raliváltozat megtervezésével és kifejlesztésével, ami az 1971-es Torinói Szalonra készült el. Ebben már a Ferraritól kölcsönvett, 2,4 literes, 190 lóerős V6-os motor dolgozott. A mindenki által jól ismert, Alitáliás Group 4-es raliautót szintén ez az erőforrás hajtotta, azonban 190 helyett 280 lóerőt tudott. Két darab Group 5-ös, turbós Stratost is összeraktak, azonban ezek messze nem lettek olyan sikeresek. A homologizáció miatt legalább 400 darab Stratost kellett építeni a Lanciának; végül öt év alatt, 1973-tól 1978-ig mintegy 500 példány látott napvilágot. Ebből 50 darab volt raliautó.   

A legendás Stratos 17 WRC és több mint 50 európai győzelmet aratott, és 1975-1979 között ötből négy Monte Carlo Rallyt is megnyert.

Impressions from the New Stratos on the Circuit Paul Ricard from New Stratos on Vimeo.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/