/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett a gázüzemű Opel Zafira Tourer

2012. augusztus 06. 14:51   |   Autoblog
címkék:  

Az Opel új, gázüzemű változattal bővíti a Zafira Tourer kínálatát: itt a 140 lóerős 1,4 LPG Turbo Ecoflex. A Zafira Tourer LPG megjelenésével kilenc tagúra bővült az Opel gázautó-flottája: a Corsa (három- és ötajtós) mellett készül a Meriva és az Astra (ötajtós és Sports Tourer), valamint az Insignia (négy- és ötajtós limuzin, Sports Tourer). A Zafira Tourer 1,4 LPG Turbo Ecoflex 6,5 millió forinttól vásárolható meg.

A hétüléses kompakt egyterűek kategóriájában az Opel ritka kivételként hoz forgalomba benzin-, dízel, CNG és LPG üzemű motorokat. Az utóbbi kivitelű Zafira Tourer 1,4 LPG Turbo ecoFLEX  fogyasztása 8,6 liter autógáz 100 kilométeren, ami megfelel 139 gramm CO2 per kilométernek (benzinnel: 6,7 l/100 km, 156 g CO2/km). LPG-üzemben a hajtóanyag-költség 40 százalékkal kevesebb, mint benzinnel (bázis: átlagos szuperbenzin liter-ár 1,60 euró; LPG-ár 0,76 euró), szóval nemcsak a szén-dioxid kibocsátás csökken, hanem a pénzkiadás is.

A Zafira Tourer LPG 1,4-es turbómotorját cseppfolyós gázra optimalizálták: megerősítették a szelepeket és a szelepfészkeket, áthangolták a motorelektronikát. Mivel a 60 liter effektív hasznos térfogatú gáztartály a padló alatt van, megmaradt a Zafira Tourer nagy csomagtere és variálhatósága, illetve a Lounge ülésrendszer. Egy feltöltéssel 650 kilométert lehet megtenni, sőt a benzintank kihasználásával akár 1500-at is.

Gázról benzinüzemre problémamentes az átváltás: a gáztartály kiürülésekor automatikus, de kézzel is lehetséges, egy műszerfali kapcsolóval, amelyben fénydióda jelzi a gázüzemet. Ha benzinnel jár a motor, a dióda kialszik. A gáz- és a benzinkészletet ugyanaz a műszer mutatja.

A gyárilag beépített gázberendezés több előnyt hoz magával az utólag beszereltekkel szemben. Először is már a kifejlesztésekor elsődleges szempont volt a biztonság. Az Opel például külön törésteszteket hajtott végre a gáztartállyal és egyéb szerkezeti elemekkel. Azokat, amelyek karambolnak kitett területeken vannak elhelyezve, optimálisan integrálták a karosszéria-struktúrába.

A Zafira Tourer LPG-változata – a többi Opel LPG-modellhez hasonlóan – a külön szériákra és járműmódosításokra szakosodott Opel Special Vehicles GmbH (OSV) leányvállalatnál készül. Az OSV székhelye közvetlenül az Opel törzsüzeme mellett van, Rüsselsheimben.

Számos előnye miatt egész Európában kedvelt a gázautózás – nem is csoda, hiszen üzemanyaga felébe kerül a szuperbenzinnek. Ám nemcsak a pénztárca javára válik, hanem a környezetének is: a gázautók mintegy 15 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos hajtásúak. Itthon is egyre több benzinkútnál kapható autógáz, Európában több mint 35.000 a számuk.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

Kapcsolódó cikkek

Autóteszt

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!