/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Friss jogosítvánnyal, télen is biztonságban

2014. december 09. 16:35   |   Autoblog
címkék:  

Aki mostanában szerzett „B” kategóriás jogosítványt, azt tudja, hogy ha mindenki betartaná a bő 250 oldalas KRESZ könyv összes szabályát, akkor valószínűleg szinte sohasem történnének balesetek az utakon. De a mindennapi közlekedésben inkább a rutin és a tapasztalat vezérli az autósokat, mintsem a merev szabálykövetés. Mit tegyen az, aki most kezd ismerkedni a forgalommal?

1. Télen, amikor „elszaporodnak” a kátyúk, figyeljünk a vízzel kitöltött úthibákra! Menet közben lehetetlen megállapítani a pocsolya mélységét. Ha megoldható, haladjunk abban a sávban, amelyet a közvilágítás a legjobban világít meg.

2. Akkor is lassítsunk, ha biztosan nekünk van elsőbbségünk. A jobbkéz-szabály sokak számára még mindig a meglepetés erejével hat. Figyeljünk akkor is, ha valaki garázsból tolat ki. Nem biztos, hogy lát bennünket. Ugyanilyen kiemelt figyelmet érdemelnek a „telizöldes” kereszteződések, különösen, ha balra, nagy ívben szeretnék elfordulni egy többsávos úton.

3. Az éppen csak nekieredő eső még nem mossa el a port, így az aszfalt nagyon csúszhat. Ha még a lehullott faleveleket sem takarították el, akkor fokozottabb a veszélye annak, hogy hirtelen fékezésnél nem tudunk azonnal megállni. Ilyenkor vezessünk különösen figyelmesen.

4. Használjuk nappal is a tompított fényszórót. Az ezzel együtt bekapcsolt hátsó lámpáknak köszönhetően mi is jobban láthatóvá válunk a többi közlekedő számára.

5. Érdemes egy szombat délutánt rászánni, és gyakorolni a havas úton történő közlekedést. Sokan meglepődnek, hogy az autó nem úgy reagál, ahogy „logikus” lenne: például, ha megcsúsztunk, nem a csúszás irányával ellenkező irányba, hanem azzal azonos irányba kell kormányozni az autót a megpördülés elkerülése érdekében. Ha nincs még hó, de szeretnénk némi előzetes tapasztalatot szerezni, érdemes ellátogatni a számtalan vezetéstechnikai tréning valamelyikére. Itt szakemberek irányításával gyakorolhatjuk, hogy milyen a megfelelő kormányfogás és kezelés, a hatékony vészfékezés, a gyors és hirtelen kikerülés, a kanyaríven haladás, és hogy milyen módon avatkozik be az ABS, és az ESP. A tanpályákon a téli, síkos utakat is tudják szimulálni.

6. Nem csak friss jogosítvánnyal közlekedőknek ajánlott a téli gumiabroncs használata. A téli abroncsok használatával összehasonlíthatatlanul jobban és biztonságosabban irányíthatjuk az autót. A téli abroncsot nem elsősorban a havas úton történő könnyebb haladásra találták ki, hanem arra, hogy a 7 °C-nál hidegebb aszfalton is kellő tapadást biztosítson. Ennek megfelelően alakították ki az anyagát és a mintázatát.

7. Vegyük figyelembe, hogy négy autóból átlagosan hármat szerelnek fel téli abronccsal, ezért számítsunk arra, hogy nem minden közlekedő tudja időben megállítani, vagy a megfelelő módon irányítani az autóját. Ezért mindig tartsuk be a megfelelő követési távolságot és a sebességhatárt.

7+1. „A tapasztalatszerzés egyetlen módja a tapasztalatszerzés” – mondta egykor állítólag Murphy, és ez az autóvezetésre is igaz. A fenti, egyszerű szabályok betartásával a kezdőknek sem kell félniük az utakon, és ugyanolyan örömük lesz az autózásban, mintha ideális körülmények között vezetnének.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/