/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hetven éves a Volkswagen Transporter

2020. március 13. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A Volkswagen Haszonjárműveknél rendkívüli történelmi évfordulót ünnepelnek. A Transporter – más néven Bulli, Kombi, Volkswagen kisbusz, kisteherautó vagy mikrobusz – a világ leghosszabb gyártási időszakával büszkélkedhet. Az első Transporter Type 2 néven 70 évvel ezelőtt, március 8-án gördült le a gyártósorról a Volkswagen wolfsburgi üzemében. A Bogár (Type 1) után ez volt a Volkswagen név alatt legtöbbet értékesített gépkocsi.

A mai napig több mint 13 millió darab követte a modellsorozat első legyártott Transporterét. Ennek a kultikussá vált klasszikus autónak a története hat generációra terjed ki. A világutazók ezt lakókocsiként használva járják a világot, a vállalkozások mindig úgy gondolták, hogy ez a gépkocsi megbízható társ az alkalmazottak és az áruk szállítására. És a családok is biztonságosan vezetik a Bullit mindennapi életükben.

Már a koncepció megjelenése is legendás, mert a Bogár mellett Európában a gazdaság fejlődése során egy nagyobb járműre is szükség volt. A Volkswagen egy kompakt haszongépjárművet gyártott, maximális helykihasználással: a boxermotort hátulra építették, a vezető messze elöl ült, és nagy volt a tér a kettő között.  Ezek a T1, a kisteherautó első nemzedékének jellemzői.

1949. november 11-én a Volkswagen felfedte a médiának egy kézi összeszerelésű szállító jármű, egy furgon jellegű autó prototípusát. Ami akkor még mindig hiányzott, az a név volt.  A Volkswagen már 1949-ben lépéseket tett, többek között a „Bully” név védjegyként való szabadalmi bejegyzésére. Ám ezt egy kisebb balszerencse kísérte: egy másik cég bebiztosította magának a jogokat e név használatára. Ettől függetlenül a VW előkészületeket tett a név nyilvános felhasználására: a Volkswagenen belül Bullyként használt nevet gyorsan Bullira változtatták.  Megszületett tehát a furgon nem hivatalos neve. Ám több mint fél évszázadba telt, mire a Volkswagen Haszonjárművek márka 2007-ben véglegesen megkapta a védjegyhez fűződő szabadalmi jogokat. Ezután a sorozat minden modellje megszerezhette a hivatalos nevet, amelyet rajongói már évek óta használnak.

A Bulli története egy valódi időutazás.  Az 1950-es évről a ma embereinek vagy nincsenek emlékei, vagy csak kevés olyan, amelyek 70 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A zene segít áthidalni az évtizedek közötti távolságokat.  70 évvel ezelőtt Bing Crosby volt zenei szupersztár; a „Fehér karácsony” című dala azóta is minden idők legtöbbet eladott dalának számít. A Volkswagen akkoriban csak egy induló vállalkozás volt legújabb termékével, a Transporterrel. A motor és a sebességváltó a Bogárból származott, a karosszéria, beleértve a megerősített alaplemezt, viszont már új fejlesztés volt. A maximális hasznos teher elérte a 750 kg-ot, ami már méltó volt a „gazdasági csoda” megjelölésre. Az autóba az oldalsó ajtókon, vagy később az utas oldalon lévő opcionális tolóajtón keresztül lehet bejutni. A T1-et furgonként, ablakokkal rendelkező utasszállító járműként és nyolcüléses minibuszként indították útra.

A még ennél is legendásabb Bulli 1951-ben jött: ez volt a „Micro Bus De Luxe” – amelyet nem hivatalosan „Samba busznak” hívtak – ez már körbefutó ablakokkal, egyedi tetőablakokkal és összecsukható napfénytetővel jelent meg a piacon. Egy évvel később megjelent a pickup változat, az ’50-es évek kisteherautója. Ebből a sorozatból gyorsan felbukkantak a különböző karosszéria változatok is. A Westfalia a kemping változattal járult ehhez hozzá: egy olyan modullal, amelynek köszönhetően ez a gépkocsi lett az első kompakt lakóautó. 1956-ban a termelést áthelyezték a hannoveri új üzembe, hogy jobban ki tudják elégíteni a jármű iránt folyamatosan növekvő igényeket, illetve 1957-től kezdődően már Brazíliában is gyártották. Utódja 1967-ben történt piaci megjelenéséig megközelítőleg 1,9 millióan vásárolták meg az osztott szélvédővel és jól megkülönböztető orr-résszel rendelkező Transportert, és ezzel a modell világméretű sikerré vált.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/