/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Párizsban debütál az Opel Adam

2012. szeptember 27. 14:15   |   Autoblog
címkék:  

A vadonatúj Adam, az Opel sikkes városi autója várhatóan nagy érdeklődést kelt majd, mikor megcsillantja gyakorlatilag határtalan személyre szabási lehetőségeit világpremierjén, a Párizsi Autószalonon. A forgalmazás háromféle benzinmotorral indul, 2013. elején.

A 3,7 méter hosszú Adam modern, markáns és eredeti jelenség. Teteje mintha lebegne fölötte, ami nagyon kedvez a kéttónusú fényezésnek. Az autó típusneve a hátsó tetőoszlopnál, a krómozott ablakkereten látható, ez is egyedi vonás. A széles hűtőmaszkon az új, szárnyszerű krómozott elem csillog, rajta a domborított Opel emblémával, akárcsak az új Astrán, míg az oldalak penge-motívuma az ajtók alsó részén és a „lökéshullám” a kilincsek táján az GTC Astrára emlékeztet. Jellemző az Opelre a nappali menetfény szárnyszerű kialakítása is. Újdonság az A-szegmensben, hogy mind az első, mind a hátsó lámpa energiatakarékos, fénydiódás rendszerű.

Az Opel Adam nemcsak összetéveszthetetlen dizájnjával hívja fel magára a figyelmet Párizsban, hanem még inkább a szinte korlátlan testre szabási lehetőségeivel. Ebben pedig a MINI kupé és a Fiat 500 által kitaposott utat követi. Sokféle külső színe, kereke, kárpitozása, dekorációja, hangulatvilágítása és tetőkárpitja a személyes ízlés kifejezésének rekorderévé teszi. Összesen 31 különböző kerék-designt és színt kínál, 15 és 18 col között. Még az is tovább variálhat, aki már hazavitte az autóját, mert a 18 colos kerekek egy részére többszínű küllőbetétet lehet felpattintani. Ilyen egyetlen más autóhoz sincs.

A szokásos felszerelési szintekkel szakító Adam háromféle berendezést, vagy „hangulatot” kínál: az Adam Jam markáns és menő, a ma trendjéhez igazodóknak; az Adam Glam elegáns és stílusos, finom ízlésű embereknek, az Adam Slam pedig férfias, sportos, vagány. Mindegyik hangulathoz háromféle opciós csomag áll rendelkezésre: a Two Tone fekete-fehér csomag, a rikító Twisted és a karakteres Extreme csomag.

12 karosszériaszín közül lehet választani, ezek elnevezése kulturális áthallásokat kelt, és azonnal ismerős lesz a mozirajongóknak – például az “I’ll be Black”, a “Papa don’t Peach”, a “Purple Fiction”, a “James Blonde”, a “Saturday White fever” és a “Buzz Lightgreen”. Minden karosszériaszínhez hozzá passzoló kulcs jár, így az autó egy egyedi darabja parkolás után is a tulajdonossal marad. A tető és az alsó rész színe egyforma is lehet, de a kontraszt kedvéért három tetőszín bármilyen karosszéria-színnel kombinálható: ezek a fényes “I’ll be black”, a világos krémszínű “White my Fire” és a sötét, mély “Men in Brown”. Aztán még itt vannak a tükrökön, az oldalakon és a hátsó részen megjelenő fóliázások (Adam Jam Splat, Adam Glam Fly és Adam Slam Stripes) is.

Az utastér azt adja, amit a nívós küllem ígér: stílusos, igényes, és kiskocsihoz képest megfelelően tágas. Szépen formált, harmonikus felületeivel és kecses vonalaival nagyobb testvéreit, az Astrát, a Merivát és az Insigniát idézi, míg egyedi, kerek, stopperóra-szerű műszerei és krómkeretes kapcsolói sportos aurát teremtenek.

Az utastér rengeteg lehetőséget nyújt az egyéni berendezésre, kezdve azzal, hogy a műszerfal és az ajtók borítása közel egy tucat festett, hatféle fólia- és kétféle háttérvilágítású színben választhatók. Új cseredarabok külön is rendelhetők, így az autó együtt változhat a tulajdonos ízlésével – vagy alkalmazkodik az új tulajdonoshoz. A fénydiódás megvilágítás lágyan izzó hatású, ami abszolút unikum az autóiparban.

Ez kombinálható a lábtér hangulatvilágításával. Gombnyomással lehet választani hétféle szín közül, amelyek meghatározzák az utastér atmoszféráját. Az Adam megrendelhető nagy napfénytetővel is, amely fényben fürdeti a belsejét, vagy több mint 60 fénydiódát tartalmazó tetőkárpittal, amely a csillagos eget varázsolja az utasok fölé. De ha az tetszik jobban, van háromféle festett tetőmotívum is: felhős, őszi lombos és pepita.

Az eddigiekhez hat különböző műszaki és külső csomag járul. Sportosabbá teszi az autót az OPC Line Pack agresszívebben kinéző lökhárítója és spoilere, a látást a Sight & Light csomag javítja, amelyben például benne van az esőérzékelő ablaktörlő, míg télen a Winter Pack fűthető első ülése és kormánykereke esik jól – ez is egyedülálló a szegmensben.

Az IntelliLink, az Opel legújabb szórakoztató berendezése, amely az Adam részeként debütál, az okostelefon képességeit hozza be az autóba, a tulajdonos személyes környezetével, baráti kapcsolataival és kedvenc szórakozásaival együtt. Az Opel IntelliLink átviszi a telefon tartalmát a hétcolos, nagy felbontású, színes érintőképernyőre. USB vagy Bluetooth segítségével kapcsolható rá külső adathordozó, például MP3 lejátszó, iPod, iPad, ezáltal az Adam gazdája bárhol és bármikor hallgathatja azt a zenét, amelyet szeretne. Ezáltal a telefon ugyanúgy működik, mint egy számítógép külső eszköze. A rendszer az Android és Apple iOS alapú telefonokat támogatja.

Bizonyos alkalmazásokat le is lehet tölteni az internetről. Például a navigációs applikációt, amely Kelet- és Nyugat- Európa térképét is tartalmazza. Miután leparkoltuk az autót, a telefon segítségével a letöltött navigációs térképet tovább használhatjuk, míg biciklivel vagy gyalog el nem érjük a célt. További hasznos IntelliLink alkalmazás a Stitcher, a globális internetes rádió, amely élő vagy utólagos műsorhallgatást tesz lehetővé. Miután letöltötték a telefonra, a Stitcher révén több mint tízezer különböző podcast és rádióadó válik elérhetővé.

Az Adam minden eddiginél jobban megkönnyíti a városi közlekedést, többek között az opcionális, teljesen integrált FlexFix kerékpártartó jóvoltából. A FlexFix a hátsó lökhárító része, így mindig kéznél van, és nem kell hozzá külön szerszám. Használaton kívül csak betoljuk a helyére, mint valami fiókot. Lezárhatóan hordoz akár 30 kilós biciklit, tehát elektromos bringa is ráhelyezhető. Van hozzá egy külön adapter, amely második bringát fogad, maximum húsz kilóig. A megrakott FlexFix hátrabillenthető, így továbbra is ki lehet nyitni a csomagtér-ajtót, és kiegészíthető parkolássegítő berendezéssel.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/