/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Terep-lakóautó a Peugeot-tól

2019. szeptember 27. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

A Peugeot Boxer a 2019-es szabadidőautó-kiállításra vagány járművé változott, mely minden kalandra készen áll. Akárcsak a Peugeot Rifter 4×4 Concept, ez a modell is terepre termett, Dangel-féle összkerékhajtással, speciális gumiabroncsokkal és megemelt hasmagassággal. Tíz négyzetméteres lakóterében kényelmesen elfér három ember. Mi több, a fedélzeten egy Peugeot eM02 FS Powertube elektromos rásegítésű hegyi kerékpár, a tetőcsomagtartóban pedig egy kanadai kenu is helyet kapott.

A selymes, gyöngyházfényű Wanderlust Green karosszériaárnyalatnak köszönhetően az autó tökéletesen beleolvad a környezetébe. A karosszériát üde, mentaszínű részletek tarkítják, az autó hátulját pedig átlósan futó sötét króm matricák díszítik. A fényes fém elemekkel díszített új hűtőrács a márka legújabb stílusában készült, a kimondottan robusztus küszöbök pedig az első sárvédővel és a fogazott kerékdob-szélesítésekkel mutatnak rokonságot. A táborhely megtalálása éjjel-nappal egyformán könnyű: az éjszakai felfedezőtúrákhoz a Peugeot 508-tól megörökölt és a szélvédő fölött közvetlenül a karosszériába beépített 8 LED-modul szolgáltatja a fényt.

Az L3 hosszúságú Boxerre épülő tanulmányban a 6 méteres hosszt úgy sikerült kihasználni, hogy 3 személy számára ideális, 10 m²-es lakótér áll rendelkezésre. Ez 4 külön térre oszlik: konyha és étkező, háló, fürdőszoba és a vezetőhely. A rengeteg tárolóhelynek köszönhetően az autóban minden elfér, ami az extrém sportokhoz vagy a mindennapi élethez szükséges.

A beltér nyugodt, világos színekkel operál. Meleg hangulatot árasztanak a fabetétek, és az ülések és a kárpitok is egészen különlegesek. A sportos hatású high-tech szövet Gréval-szürke Alcantara kárpittal kombinálódik, mely az ajtók belső oldalán is visszaköszön. A mentaszínű Boxer feliratoknál a nagy textilmárkák által használt transzfertechnikát alkalmazták. A biztonsági övek sem unalmasak: akárcsak a szellőzőnyílások, ezek is mentaárnyalatot öltöttek.

A környezettudatosság és a tartósság a Boxer 4×4 Concept megalkotásánál kiemelt szempontok voltak. A tervezők különös gonddal választották ki a felhasznált anyagokat: az asztal, a konyhapult és a mosdókagyló a természetes kő tartósságát a kerámia szépségével ötvöző fehér Aragonit ásványból készültek, a padló pedig bravúros módon teljes egészében újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból van. A felhasznált műanyagok 85%-ban gépjárműtartályokból, 10%-ban tejesüvegekből, 5%-ban pedig fehér flakonokból (pl. folyékony szappan) származnak. A padlóhoz használt összesen 50 kg újrahasznosított műanyag révén egy hagyományos műanyagból készült padlóhoz képest 75 kg CO2-t sikerült megtakarítani.

A padlóborítást a Sasminimum nevű startup cég tervezte.  A 2017-ben építészek által indított vállalkozás egyedülálló gyártási rendszert fejlesztett ki, melynek során a zúzott hulladékot vegyszerek, illetve műgyanta hozzáadása nélkül erős és ellenálló anyaggá alakítják. Az így nyert termék 100%-ban újrahasznosított és 100%-ban újrahasznosítható. A cég az aranyásókhoz hasonlóan olyan újabb és újabb műanyag hulladékok után kutat, melyeket a projektben részt vevő, újrahasznosítással foglalkozó üzemek nem tudnak hasznosítani. Az anyagok így színük szerint osztályozottak és tanúsítottan nem mérgezők.

A navigációs rendszer 9” új érintőképernyővel az eltévedés lehetősége kizárt. A valós idejű forgalmi adatokat szolgáltató Waze alkalmazással kompatibilis rendszerre egyszerre két telefon is csatlakoztatható. A környezet biztonságos belátása érdekében pedig az első és hátsó többnézetű HD kamera képe is itt látható.

Az infotainment és navigációs rendszert a fedélzeti multimédiás berendezések specialistája, az Alpine gyártotta. A kimondottan a lakókocsik és furgonok szerelmeseinek kifejlesztett Alpine rendszer gyárilag beszerelhető opció. A berendezés nemcsak a tolatókamerával, de az Android Auto, illetve Apple CarPlay rendszerekkel is kompatibilis, így az Alpine képernyőjén okostelefonunk alkalmazásaihoz közvetlenül és kényelmesen hozzáférhetünk. A rendszerre Bluetoothon keresztül akár 5 telefon is csatlakoztatható, ebből kettő akár egyszerre is.

A Peugeot Boxer 4×4 Concept persze messze nem csak a stílusról szól: kavicsos, sáros, havas utakon és sziklás ösvényeken egyaránt otthonosan kell, hogy mozogjon. A Dangel-féle négykerék-hajtás folyadéksúrlódásos tengelykapcsolót (viszkokuplung) és első osztóművet alkalmaz. A kívánt üzemmód a műszerfal bal oldalán, a vezető keze ügyében található három kapcsolóval aktiválható. A fronthajtás mellett (2WD) választható négykerék-hajtás (4WD) és a Lock üzemmód, fix 50:50 százalékos tengelyenkénti nyomatékelosztással. A rendszer hatékonyságát tovább növelik a BF Goodrich terepgumik.

A Boxer 4×4 Concept hasmagassága elöl 30 mm-rel, hátul 50 mm-rel magasabb, így az akadályok többsége nem okoz neki problémát. A meredekebb lejtők sem jelenthetnek akadályt: a 6-fokozatú kézi váltóval társított BlueHDi 165 motor 370 Nm nyomaték leadására képes.

A kalandtúrának semmi nem szabhat határt, ezért a tanulmány tetőcsomagtartóján egy a gépjármű stílusát követő, diófából készült kanadai kenu is helyet kapott. A tetőcsomagtartó kifejezetten a tanulmányhoz készült, így a tetőablakok akadálytalanul nyithatók. A szintén egyedi tervezésű oldallétra a kerékjárat ívéhez igazodik, könnyen elérhető róla a tetőcsomagtartó, és az oldalsó felszerelésekhez való hozzáférést sem akadályozza.

De ne feledkezzünk meg a Peugeot eM02 FS Powertube hegyi kerékpárról sem. Az elektromos rásegítésű terepbicikli a márka legújabb generációs e-kerékpárjai közül való. Az elegáns, áramvonalas megjelenés többek között annak köszönhető, hogy a kisméretű akkumulátor közvetlenül a vázba lett beépítve. A dupla felfüggesztés változatos használatot tesz lehetővé, így a kerékpár nehéz terepen is ideális társnak bizonyul. Tárolása a vontatmányoknak kialakított hátsó tartóelemen történik. A karosszériát tarkító foltokhoz hasonlóan mentaszínű, ami finom kontrasztot alkot a matt fekete ajtókkal.

A Peugeot Boxer 4×4 Concept a szeptember 28. és október 6. között tartott bourget-i szabadidőautó-kiállításon mutatkozik be először a világon.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/