/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új üzemanyagcellás autó a PSA-tól

2008. április 26. 13:31   |   Autoblog
címkék:  

A PSA Peugeot Citroen és az Intelligent Energy Loughbourough-ban bemutatta H2Origin elnevezésű, közös kutatási projekt eredményét.

A H2Origin egy zéró károsanyag-kibocsátású, fejlett technológiájú üzemanyagcellás, elektromos hajtáslánccal üzemelő városi szállítógépjármű. A hároméves együttműködés keretében megszületett bemutatóautó egy Peugeot Partner, melyet elektromos hajtáslánccal és újgenerációs PEMFC (Proton Exchange Membrane Fuel Cell) üzemanyagcellával láttak el.

Az új üzemanyagcellával a gépjármű hatótávolsága eléri a 300 km-t, mely háromszorosa egy hagyományos, akkumulátoros elektromos autóénak. További előny, hogy a gépjármű indítása akár mínusz húsz fokon is történhet, ami jelentős előrelépést jelent az üzemanyagcellás autók esetében. A gáznemű hidrogén 700 baron történő, innovatív tárolási rendszerének köszönhetően 70 %-kal nőtt a tárolt hidrogénmennyiség változatlan tartálytérfogat és -tömeg mellett. A tárolt hidrogénpalackok a gépjármű hátsó traktusában, a csomagtér alatt, egy kihúzható fiókban kaptak helyet. Ez a gyorsan cserélhető tárolórendszer praktikus alternatívát kínál a hagyományos benzinkutaknál történő feltöltésre, így konkrét válasszal szolgál az ilyen típusú gépjárművek fejlesztését akadályozó jelentős problémára.

A PSA szerint van még néhány leküzdendő akadály az üzemanyagcellás autók elterjedéséig: a jelenlegi költségek összeegyeztethetetlenek a gazdaságos autó képével, a hidrogénpalackok túl nagy helyet igényelnek. Másfelől pedig a ma éppencsak embrionális állapotban lévő hidrogéngazdaságra, mely az államok és nemzeteken felül álló szervezetek, valamint az energiapolitika szándékain áll vagy bukik, az autógyártóknak nincs hatásuk. A H2Origin a PSA Peugeot Citroen hatodik üzemanyagcellás gépjárműve 2000 óta.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/