2015. március 31. 16:40   |   Autoblog
címkék:  

Opel Corsa már autógázzal is

Már itthon is megvásárolható a Corsa család legújabb tagja, az 1.4 LPG ecoFLEX, amely főképp az üzemanyagköltségre odafigyelőknek igazi alternatíva. A gázüzemű autó ugyanis duplán kíméli gazdájának pénztárcáját: az olcsóbb gázzal fele annyiért jár, mint a benzines kivitel, másrészt kedvező az induló ára: háromajtós karosszériával 3 920 000 forint.

A Corsa LPG utasai nemcsak költségeket, hanem a környezetet is kímélve autóznak. A propán és bután keverékéből álló autógáz nagyon tisztán ég el, a kocsi fogyasztása kombinált ciklus szerint mindössze 6,9 liter 100 kilométerenként, a CO2-kibocsátás pedig 113 g/km, azaz kereken 13 százalékkal kisebb a benzinesénél. Sőt, a nitrogénoxid-emisszió mintegy 80 százalékkal csökken.

A gázos és benzines üzemben egyaránt 90 LE teljesítményű Opel Corsa 1.4 LPG ötfokozatú sebességváltóval készül. Gázhajtás esetén a fogyasztása 6,9 liter/100 km, a CO2-kibocsátás pedig 113 g/km, a javulás a benzineshez képest kereken 13 százalék. Az üzemanyagköltség a szuperbenzinhez képest szinte megfeleződik, de az igazán nagy árelőnyt az autógáz 2018-ig rögzített adókedvezménye jelenti. Jók az előjelek a későbbiekre is, hiszen európai szinten tervezik az alternatív üzemanyagok előnyének meghosszabbítását.

További érdeme az új generációs gázüzemű Corsának, hogy már gyárilag beépítik a bivalens hajtóművet, amelyet egyetlen gombnyomással lehet átkapcsolni a kétféle mód között. Az újonnan kifejlesztett vezérlőkészülék még simábbá teszi az átmeneteket. Ily módon akár 1200 kilométer is megtehető egy tankolással. A fedélzeti számítógép külön-külön mutatja a hatótávot és a fogyasztást benzines-, illetve gázhajtással. Autógázt Európa-szerte több mint 35 ezer benzinkútnál lehet kapni.

A gáztartály helytakarékosan és ütközéstől védetten helyezkedik el a pótkerék mélyedésében. Ezáltal az új Opel Corsa LPG változatlanul öt személynek vagy akár 1200 liternyi poggyásznak kínál helyet, akárcsak a többi Corsa. Benne vannak ugyanazok a modern asszisztenciarendszerek és felszerelések is, a széria City-módtól az opcionális kormánykerék-fűtésen és az automatikusan parkoló-asszisztensen át a díjazott IntelliLink infotainment rendszer hétcolos, színes érintőképernyőjéig.