2015. június 29. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Az égbe futó versenyautók

A motorsport múltját ünnepli a Mazda Goodwood-ban, melynek jelképéül egy 40 méter magas szobrot emelt a Goodwood Ház elé két versenyautóval, amik egymással párhuzamosan törnek az ég felé egy csavart acélvázon.

A Mazda motorsport múltja áll a figyelem középpontjában az idei Goodwoodi Sebességfesztiválon. Ennek apropójaként emeltetett a gyártó egy 40 méteres szobrod a Goodwood Ház elé.

A csavart acélváz tetején az 1991-es Le Mans-i 24 órás verseny győztes autója, a 787B áll, mellette pedig a Gran Turismo 6 Playstation játék egyik legkülönlegesebb modellje, az LM55 található- ez a kocsi eddig csak virtuális formában létezett.

A szobrot Gerry Judah készítette, akit a „KODO – A mozgás lelke” formanyelv inspirált. A 120 tonnás acél-installáció szépségét a bonyolult és mégis légies forma adja. A 418 darab acélgerenda mindegyikét különböző szögben helyezték egymásra, ezáltal úgy csavarodik, hogy a tetején elhelyezett autók tulajdonképpen majdnem tetővel lefelé fordulva lebegnek a szemlélők feje felett.

A központi installáció amellett, hogy a Mazda konvenciókkal szembe menő kultúráját ünnepli, tiszteleg motorsport múltja előtt is, mely Európában az 1960-as években kezdődött. A Mazda ekkor hozta be a versenysportba bolygódugattyús (más néven: Wankel) motorját. Azóta a bolygódugattyús motorral hajtott Mazdák 100 IMSA versenyt, két brit túraautó bajnokságot és több tartóssági versenyt is nyertek Daytona-ban, Spa-ban és Le Mans-ban egyaránt, szériagyártású modellben pedig legutóbb az RX-8 orrában teljesített szolgálatot ilyen egység, de hamarosan ismét gyártásba kerülhet egy teljesen új modell hajtóműveként.