2017. július 31. 14:55   |   Autoblog
címkék:  

Elektromos versenysorozatban indul a Porsche

A Porsche úgy döntött, hogy kiszáll a FIA Hosszútávú Világbajnokság LMP1 osztályából, s erőit a GT osztályra, illetve a Formula E elektromos versenysorozatra koncentrálja. Vége lesz tehát a titánok harcának, a Toyota egyedül marad a királykategóriában.

M17_3388_fine

A Porsche 2019-től a világ első elektromos versenyautóknak létrehozott bajnokságában, a Formula E-ben fogja megméretni magát. Emiatt nem indít több autót a FIA Hosszútávú Világbajnokság LMP1 osztályában; a 2017-es idei szezon lesz az utolsó. A sportkocsi-gyártó ehelyett a nemzetközi GT versenyzésre összpontosít, 911 RSR versenyautóit a Hosszútávú Világbajnokság GT osztályában szerepelteti.

A GT osztályban tehát találkozunk még Porschékkal; többek között a leghíresebb Le Mans-i 24 órás és az amerikai IMSA WeatherTech SportsCar klasszikus futamokon is. Csupán a több mint 900 lóerős LMP1-es csúcsgépekről kell lemondanunk.

A cégen belüli átszervezések összhangban vannak a Porsche új stratégiájával, melynek értelmében a márka a jövőben GT autókat és teljesen elektromos hajtású sportautókat fog építeni. Az első ilyen modell a Mission E szériaváltozata lesz.

2017 IMSA - Roar Before The Rolex 24

Négy sikeres év után, három egymást követő Le Mans-i győzelemmel és két csapat és egyéni bajnoki címmel a háta mögött a Porsche elhagyja az LMP1 osztályt. A szezonnak azonban még nincs vége, a gyári csapatnak még meg kell védenie elsőségét a sorozatban.

A nagy rivális, a 8. rajtszámú Toyota hibrid versenygép pilótái jelenleg 30 pont hátránnyal állnak az egyéni bajnokság jelenlegi vezetői mögött, míg a gyártók versenyében a japán márka a negyedik helyen áll, 39,5 ponttal a Porsche mögött. Az idei verseny tehát még koránt sincs lefutva, és izgalmas percek várnak még a versenyzőkre és nézőkre egyaránt. A csapatok most Észak-Amerikába utaznak, hogy szeptember 3-án Mexikóban, szeptember 16-án pedig Austinban álljanak rajthoz, mielőtt kezdetét veszi a 2017-es évad ázsiai szakasza a három utolsó futammal.