/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elindult a hidrogénhajtású Peugeot furgon gyártása

2022. január 06. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

Tavaly december 13-án legördült a gyártósorról a Peugeot legelső hidrogénhajtású szériamodellje. A Peugeot a Citroënnel együtt ezzel a legelső gyártók egyike, amelyek a haszongépjárművek szegmensében a hagyományos meghajtású és az akkumulátoros elektromos modellek mellett hidrogén üzemanyagcellás elektromos változatot is kínálnak.

A 2021 végén frissen gyártásba került e-Expert Hydrogen a márka „Extended power of choice” névre hallgató stratégiájának új szimbóluma, mely a választási lehetőségek kibővítésével garantálja, hogy minden ügyfél megtalálja a saját céljainak legmegfelelőbb motorváltozatot, azonos design, karosszéria és helykínálat mellett.

A Peugeot e-Expert Hydrogen az akkumulátoros e-Expertre épül. Gyártása Franciaországban, az hordaini (Nord, Hauts de France) gyárban történik, az átalakításra pedig a németországi Rüsselsheimben, a Stellantis hidrogéntechnológiára specializálódott szakértői központjának gyártósorain kerül sor.

A Peugeot hidrogénhajtású furgonjában tökéletesen sikerült integrálni az üzemanyagcellás rendszert a motortérbe és az alvázba. Az eredmény változatlan rakodókapacitás és alacsonyabb súlypont. A Stellantis által kidolgozott „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” rendszer a következőkből áll: egy üzemanyagcellából, mely a tartályban lévő hidrogénnek köszönhetően megtermeli a gépjármű meghajtásához szükséges villamos energiát, továbbá egy 10,5 kWh kapacitású, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorból, mely a vezetés bizonyos fázisaiban szintén a villanymotort táplálja.

A hidrogénnel való feltöltés mindössze 3 percet vesz igénybe, ami több mint 400 km WLTP szerinti hatótávolságot biztosít (adat jóváhagyás alatt). Az e-Expert Hydrogen kétféle hosszmérettel készül, a dízel- és az elektromos változatéval megegyező rakodókapacitással (akár 6,1 m³ raktérfogat). A hasznos terhelése és a vontatókapacitása 1 tonna. A maximális sebessége 130 km/óra.

Az e-Expert Hydrogen mindenhol csendben és CO2-kibocsátás nélkül közlekedik, és sem a hasznos szolgáltatások, sem a kényelem, sem a vezetési élmény terén nem ismer kompromisszumot.

A hidrogén mára az energetikai átállás egyik fontos pillérének számít, és számos nemzetközi projekt épül köré. Európában is kiépülőben van a szükséges infrastruktúra, a European Clean Hydrogen Alliance pedig egy kb. 60 milliárd eurós befektetéssel támogatja ezt a megoldást.

A kormányzati terveknek köszönhetően Európában folyamatosan nő a hidrogéntöltő állomások száma, a Peugeot pedig az energiaszolgáltatókkal közösen csomagajánlatok kidolgozásán munkálkodik.

A hidrogénhajtású Peugeot furgon első vásárlója a Watea by Michelin, a Michelin csoport zöld mobilitási megoldásokra szakosodott fiatal leányvállalata volt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/