/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elkészült a hidrogénhajtású kamion

2016. december 04. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A Nikola Motor Company bemutatta hidrogén üzemanyagcellás nyerges vontatóját, a Nikola One-t. A nulla emissziós kamion hatalmas potenciált rejt magában. Bár a Nikolának még nincsen gyára és a hidrogéntöltő/szállító infrastruktúra kiépítését sem kezdték meg, máris 7000 előrendelés futott be hozzá. Ha a Nikola One “bejön”, az forradalmasíthatja az áruszállítást.

A Nikola One egy futurisztikus formájú nyerges vontató, amely számos tekintetben különbözik a ma használatos kamionoktól. Áramvonalas kabinjába például egyetlen tolóajtón keresztül lehet bejutni; orra rövid, ezért a sofőr kiválóan látja az utat maga előtt és a vékony A-oszlopoknak köszönhetően a körkörös kilátás is remek. Hagyományos belsőégésű motor nem található benne, hidrogén üzemanyagcella segítségével állítja elő a mozgatásához szükséges energiát. A megtermelt energia egy 320 kWh-s akkumulátorba áramlik, amely a Nikola One villanymotorjait táplálja.

A villanyhajtású nyerges 1000 lóerő és 2700 Nm nyomaték leadására képes, hatótávolsága pedig 1930 kilométer. Az egyetlen dolog, ami a kipufogócsövön távozik, az vízpára. A Nikola ügyvezető igazgatója szerint a hidrogénhajtású kamion 15 liter gázolajnak megfelelő energiát fogyaszt 100 kilométerenként, nagyjából feleannyit, mint egy hagyományos dízelmotoros vontató. Emellett 900 kilogrammal könnyebb is, mint egy normál vontató. A közel 1 tonna mínusz pedig azt jelenti, hogy annyival nagyobb terhet képes vontatni.

A Nikola egyelőre nem rendelkezik gyártóbázissal, üzemének felállítását majd jövőre kezdi meg. Ugyanakkor megállapodást kötött a Fitzgerald céggel az első 5000 darab vontató legyártásáról. A szériaváltozat a tervek szerint 2020-ra készül el, s évi 50 ezer darab összeszerelésére lesz kapacitás. A Nikola ügyvezető igazgatója szerint eddig 7000 előrendelést adtak le a One-ra, amely egyébként 350-400 ezer dollárba fog kerülni.

Egyedi lízing konstrukciót is kidolgoztak a hidrogénhajtású kamionhoz. A vásárlóknak másfél-kétmillió forintnak megfelelő összeget kellene fizetniük érte havonta, hat éven keresztül. Ezt követően átülhetnének egy vadonatúj kamionba, s kezdődne a dolog előröl. Mellé pedig korlátlan mennyiségű hidrogént is kapnának a gyártótól. A Nikola egy 364 darab hidrogéntöltő állomásból álló hálózat kiépítését tervezi Észak-Amerikában és Dél-Kanadában. A töltőállomásokra már a folyékony halmazállapotú hidrogént juttatnák el.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/