/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hazánkba is eljuthat majd a hidrogén hajtású Toyota

2020. május 09. 18:00   |   Autoblog
címkék:  

Energetikai szakértők egyre szélesebb köre véli úgy, hogy a jövő abszolút zöld energiaforrása a hidrogén lehet, amelyet a közúti, vízi, vasúti és légi közlekedés mellett az épületek energiaellátása, hűtése/fűtése területén is sikerrel alkalmazhatnak a jövőben. Leghamarabb a közúti közlekedésben és áruszállításban érkezhet el az áttörés, amelyért gőzerővel dolgozik a világ vezető autógyártóit és energetikai vállalatait tömörítő Hidrogén Tanács.

A hidrogén töltőállomások gombamód szaporodnak Európa-szerte, a hazai szakpolitika 2020-ra minimum két magyarországi töltőállomás megnyitását irányozta elő, amelyet persze jelenleg felülírhat a koronavírus miatt kialakult helyzet. A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás meghajtás vezető fejlesztője, a Toyota kínálatában immár a jövő új zéró emissziós meghajtásával működő személyautó, busz, teherautó és targonca is szerepel.

A Toyota legújabb hidrogén üzemanyagcellás személyautója, a második generációs Mirai kiterjeszti a hidrogén üzemű tiszta mobilitásban rejlő lehetőségeket: új, háromtartályos tárolórendszerének és teljesen újratervezett hidrogén üzemanyagcellájának köszönhetően akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot kínál. Az új üzemanyagcella-köteg rekordszintű, több mint 4 kW/liter teljesítménysűrűséget kínál, így az egész szerkezet sokkal kompaktabb méretű. Az új egység mindössze 25 liternyi helyet foglal el, vagyis lényegesen kevesebbet, mint egy átlagos háromhengeres benzinmotor. Éppen ezért az új modell már három hidrogéntartályt is kaphatott, amelyek együttesen kb. egy kilogrammal több hidrogén képesek tárolni, mint a jelenlegi modell.

A Mirai műszakilag kifinomult, ugyanakkor praktikus jármű, amely könnyedén, percek alatt feltölthető. Egy feltöltéssel mintegy 500 kilométert képes megtenni, és tiszta vízen kívül semmi mást nem bocsát ki. A modell bemutatása óta közel 10 ezer darab talált gazdára, miközben a Toyota a világ meghatározó jelentőségű piacain aktívan támogatta a hidrogéntöltő infrastruktúra fejlesztését. Mindez azonban csak a kezdet volt: az új Mirai kapcsán megvalósított technológiai fejlesztések, a műszaki kiválóság, a kiemelkedő menetdinamika és látványos formavilág új szintre emelik a modellt, amely minden korábbinál népszerűbbé teheti a jövő abszolút zöld meghajtását.

Az új Mirai formatervével azonnal kedvező hatást gyakorol a szemlélőre: elegáns arányaival, kecses, feszes karosszériájával, valamint nagyméretű, 20 colos kerekeivel, amelyek együtt karakteres megjelenést sugároznak. A belső tér legfontosabb elemei a 12,3 colos központi kijelző, valamint a vezetőt körülölelő műszerfal. Az új platformnak és az intelligens helykihasználásnak köszönhetően az új modell a korábbi négy helyett öt férőhelyet kínál.

A tervek szerint a Mirai 2020 végétől lesz kapható, kezdetben Japánban, Észak-Amerikában és Európa azon országaiban, ahol már rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra, alapfeltétel ugyanis minimum egy hidrogén töltőállomás megléte.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/