/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hidrogénhajtású mozdony épül Európában

2022. január 25. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

A Toyota Európa hat üzemanyagcellás modult szállít az FCH2Rail projekt számára a CNH2, azaz a spanyol Nemzeti Hidrogén Központ és a CAF spanyol vonat és buszgyártó vállalat részére Spanyolországba. A második generációs üzemanyagcellás modulok a projekt üzemanyagcellás hibrid hajtásláncának a részét képezik majd.

tfcm2-60-f-3-4closeleftangle

A 2021 januárjában indult FCH2RAIL projekt az emissziómentes, kettős felhasználású vonatok úttörőjeként a hagyományos sínek használatát felsővezeték nélküli emissziómentes közlekedéssel párosítja. Az FCH2Rail konzorcium egy speciális üzemanyagcellás hibrid hajtásláncot fejleszt, amelyet egy demonstrációs célokat szolgáló mozdonyba szerelnek majd. A Toyota jelenleg hat üzemanyagcellás modult épít, tesztel és szállít le a projekt következő fázisához.

Ezek magukban foglalják a Toyota Mirai személyautóban és Toyota Sora buszban is működő legújabb, második generációs technológiát, amely nagyobb erőt garantál kisebb méretben, fokozott energiasűrűséget elérve. A megrendelő az alacsonyabb modulkonfiguráció mellett döntött, ami még hatékonyabb beépítést tesz lehetővé a demonstrációs célokat szolgáló mozdony tetejébe. A hat modul közül három már meg is érkezett a CNH2 számára. Ezeket először az akkumulátorokkal együtt tesztelik a speciális mérőpadon, mielőtt a CAF-hoz szállítják őket. A másik három modul már közvetlenül a CAF-hoz érkezik, ahol a hat modult beépítik a demonstrációs mozdonyba.

Toyota_hidrogen_uzemanyagcellas_modul_1

A Toyota üzemanyagcellás moduljainak leszállításával a csapat kifejleszti a saját üzemanyagcellás hibrid hajtásláncát a vonatot ellátó hibrid, kettős üzemmódú rendszerhez. Ez a megoldás a felsővezetékekből érkező elektromos áramot egészíti ki az üzemanyagcellás hibrid hajtással, amely ettől függetlenül képes a mozdony hajtására. Maga a mozdony (a CAF által készített CIVIA elektromos ingázó) a Renfétől, azaz a spanyol nemzeti vasúttársaságtól érkezik, amely szintén az FCH2RAIL konzorcium partnere.

A CAF végzi az üzemanyagcellás modulok beépítését a hibrid hajtáslánc részeként. Ezt követően kezdődnek meg a konzorcium kezdeti működési tesztjei a jóváhagyási folyamat részeként a spanyol és portugál sínpályákon. A projekt célja az energiamenedzsment tesztelése, a megbízhatóság ellenőrzése, valamint a hidrogénhajtású, emissziómentes vonatok használatának vizsgálata. Az FCH2Rail projektet a Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking vállalat finanszírozza.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/