/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hidrogénmotoros versenyautót fejleszt Le Mans-ba a Toyota

2023. június 10. 14:40   |   Autoblog
címkék:  

A Le Mans-i 24 órás verseny szervezői épp csak bejelentették, hogy két-három éven belül engedélyezik a hidrogénüzemű versenyautók nevezését a futamra, a Toyota máris bemutatta a várhatóan 2026 körül debütáló újdonságának előtanulmányát: a GR H2 Racing Conceptet.

Hamarosan új korszak veszi kezdetét a hosszútávú autóversenyzésben, miután a Le Mans-i 24 órás futamot hagyományosan szervező Automobile Club de l’Ouest (ACO) bejelentette: 2026-tól hidrogénüzemű autók is indulhatnak az idén századik születésnapját ünneplő versenyen. Ehhez kapcsolódva a Toyota igazgatótanácsának elnöke, Tojoda Akió megerősítette, hogy a Gazoo Racing már abban az évben élni szándékozik az úttörő lehetőséggel. Ezzel párhuzamosan a leendő versenyautó előtanulmányát is leleplezték: a GR H2 Racing Concept prototípus belső égésű motorját teljes egészében hidrogénüzemre hangolták.

Az ACO-t 2017 óta foglalkoztatja a hidrogén, mint fenntartható üzemanyag gondolata, ám a projekt megvalósulását a koronavírus pandémia késleltette. Az emissziómentes üzemet gyors utántölthetőséggel és magas szintű működési biztonsággal társító energiahordozóra elsődlegesen az üzemanyagcellás hajtási rendszerek komponenseként gondoltak. (Emlékeztetőül: a fuel cell rendszer a nagynyomású tartályban tárolt hidrogén és a légköri oxigén kölcsönhatásából állít elő elektromos energiát; a folyamat egyetlen mellékterméke a víz.)

Az elmúlt években azonban ezzel párhuzamosan egy másik alternatívával is eredményes kísérletek zajlottak, élükön a Toyotával. A japán gyártó 2021 óta versenyez a Super Taikyu szériában egy, a belső égésű motorját cseppfolyós hidrogénnel tápláló Toyota Corollával, illetve ugyanez a hajtáslánc egy GR Yaris fedélzetén Európában is bemutatkozott már. Az autógyártónak konkrét tervei vannak azzal kapcsolatban, hogy a hidrogénüzemű motortechnológiát sorozatgyártású modellekben is alkalmazza.

A technológia kiforrottságára jellemző, hogy a hidrogénüzemű Toyota Corolla a 2023-as Le Mans i 24 órás futam előtt mindössze néhány nappal sikeresen teljesítette a Fuji 24 órás versenyt. Az autót az igazgatótanács elnöke, korábbi cégelnök, az alapító unokája Tojoda Akió (alias Morizo) vezette negyedmagával. A 24 óra alatt egyetlen olyan műszaki meghibásodás sem fordult elő, ami megakadályozta volna, hogy az úttörő versenyautó folytassa a futamot.

Ami a most bemutatott GR H2 Racing Conceptet illeti, annak tervezői a Toyota új generációs orrkialakítását adaptálták a Hypercar aerodinamikai adottságaihoz. A keskeny fényforrások még szélesebbnek, még alacsonyabbnak láttatják az 5100 milliméter hosszú, 2050 milliméter széles autót. A Toyota Gazoo Racing egyelőre nem közölt műszaki részleteket – értelemszerűen, hiszen a projekt korai stádiumában tart még. Annyit már most lehet azonban tudni, hogy a belső égésű motor egy hibrid hajtáslánc komponenseként dolgozik majd a Hypercarban; ugyanúgy, ahogy a jelenlegi versenyautó benzinüzemű erőforrása.

A jelenlegi szabályzat értelmében a hosszútávú világbajnokság királykategóriáját képviselő autók rendszerteljesítménye a futam egyetlen pillanatában sem haladhatja meg az 500 kW-ot (680 LE). Arra vonatkozóan nincsenek információk, hogy a forradalmian új versenyautó 2026-ban várható bemutatkozásakor milyen korlátozások lesznek érvényben, illetve, hogy külön szabályrendszer vonatkozik-e majd az alternatív üzemanyagú autókra.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/