/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jövőre nálunk is elindulhat a hidrogénüzemű Toyota forgalmazása

2020. december 07. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

Minden esély meg van arra, hogy jövőre Magyarországon is megkezdődhessen a világ első sorozatgyártott hidrogén üzemanyagcellás személyautója, a Toyota Mirai második generációjának forgalmazása. A Toyota ugyanis azokban az országokban forgalmazza úttörő, zéró károsanyag-kibocsátású hidrogén üzemanyagcellás elektromos szedánját, ahol legalább egy hidrogén töltőállomás is működik.

A tervek szerint ez jövőre Magyarországon is megtörténhet, a hírre reagálva pedig az autógyártó meg is rendelte az első Toyota Mirait, amely magyar rendszámot kaphat. A várhatóan február végén – március elején forgalomba helyezésre kerülő tesztautó kiváló lehetőséget teremt majd arra, hogy a zöld átállással komolyan foglalkozó úttörő vállalatok, illetve az állami döntéshozók első kézből ismerkedhessenek meg a technológiával, amely a jövő abszolút zöld megoldása lehet a közlekedés számos ágában és komoly áttörést hozhat az energetikai szektorban is.

A világ legzöldebb autójának számító Toyota Mirai első generációját nem forgalmazták Magyarországon, ám Japán, az Egyesült Államok  és Ausztrália mellett több nyugat-európai országban is komoly tapasztalatokat halmoztak fel a technológia mindennapi alkalmazása kapcsán az azt használó vállalatok. A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia széles körű jövőbeni térnyerését nem csupán az segíti, hogy a mára már hidrogén üzemanyagcellás teherautót, buszt és targoncát is kínáló, illetve ezzel a meghajtással működő hajó és vonat fejlesztésekben is aktívan részt vevő Toyota ingyenesen osztott meg a versenytársakkal mintegy 5700 szabadalmat, hanem az is, hogy felállt a világ vezető autógyártóit és energetikai vállalatait a tagjai között tudó Hidrogén Tanács is, amely célul tűzte ki a technológia előnyeinek megismertetését és elterjedésének elősegítését.

A második generációs Toyota Mirai, amely hatalmas technológiai fejlődést képvisel 2014-ben bemutatott elődjéhez képest, a Toyota moduláris GA-L platformjára épül, amely a belső egységek jobb elrendezését és tágasabb ötüléses utastér kialakítását, valamint egy harmadik hidrogéntartály beépítését is lehetővé tette, így az autó hatótávja 30%-al, mintegy 650 kilométerre növekedhetett. A gazdaságossági jellemzők mellett sokkal trendibbé tették a Mirai megjelenését is, formavilága a felsőkategóriás luxusszedánokat idézi. Az új Mirai 4975 mm hosszú, 1885 mm széles, 1480 mm magas, a tengelytávja pedig 2920 mm-es. Saját tömege 1950 kilogramm. 9,2 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, a csúcssebessége pedig 175 km/óra.

Ha mindez nem volna elég, az üzemanyagcellás rendszert teljesen újratervezték, az összes fődarab tömegét és méretét jelentősen csökkentették, emellett teljesen átdolgozott elektromos hajtásláncot építettek a GA-L platformra, aminek köszönhetően ideális, 50:50 arányú lett a tömegeloszlás. Nem csoda, ha mindennek fényében a Toyota arra készül, hogy rövid időn belül világszinten megtízszerezi a Mirai eladásait.

A Toyota (és a Hidrogén Tanács többi tagjának) elképzelése szerint a jövőbeni hidrogénalapú fenntartható társadalomban a hidrogén egy nagy mennyiségben rendelkezésre álló, hatékony energiahordozó és energiatároló lesz. Ez az anyag képes elősegíteni a zéró karbonkibocsátású mobilitást, ráadásul nemcsak közúti járművekben, hanem vasúton, a hajózásban, a repülésben, az iparban, az üzleti életben és az otthoni felhasználásban is. A hidrogén fenntartható módon tárolja a megújuló energiát, és bárhová elszállítható.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/